NATO SMENIO ČAVUŠOGLUA? Erdogan na čelo turske diplomatije postavio svog "čuvara tajni" (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

04.06.2023

15:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan započeo je treći mandat na čelu države i skoro potpuno promenio sastav predsedničkog kabineta, koji od ustavnih promena i ukidanja zvanja premijera 2018. obavlja funkciju vlade te zemlje.

NATO SMENIO ČAVUŠOGLUA? Erdogan na čelo turske diplomatije postavio svog "čuvara tajni" (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia, Tanjug/AP, Twitter/Printscreen

Jedna od najvažnijih promena među ministrima je odlazak Mevluta Čavušoglua sa čela turske diplomatije posle skoro osam godina i Erdoganovo imenovanje Hakana Fidana (55) za novog ministra spoljnih poslova.

Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rukuje se s Hakanom Fidanom, novim ministrom spoljnih poslova Turske

Fidan je 13 godina bio šef Nacionalne obaveštajne organizacije (MIT) od 2010. godine, a pre toga je bio Erdoganov savetnik za bezbednost.

Britanski list Gardijan navodi da odluka predsednika Turske da na Čavušogluovo mesto postavi Fidana ukazuje na moguću buduću promenu spoljne politike koju sprovodi Ankara.

Fidan je veći deo akademskih studija završio dok je služio u turskoj vojsci, a tokom boravka u inostranstvu u okviru NATO razmene diplomirao je političke studije i menadžement na Univerzitetu Merilend.

Ovaj obaveštajac je takođe po nalogu Erdogana u Moskvi vodio pregovore u ime Turske sa predstavnicima sirijskog predsednika Bašara al Asada u vezi s okončanjem sukoba u Siriji.

- On je moj čuvar tajni, on je državni čuvar tajni - kazao je jednom prilikom Erdogan o Fidanu.

Na ceremoniji Erdoganovog polaganja predsedničke zakletve bio je i Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, koji je prema informacijama zapadnih medija u Tursku došao kako bi pritisnuo Ankaru da odobri ulazak Švedske u Alijansu "što je pre moguće".

Foto: Tanjug/AP

Mevlut Čavušoglu

Kako je Republika ranije objavila Tobijas Bilstrem, ministar spoljnih poslova Švedske, trebalo je u četvrtak da se u Oslu sastane sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom kako bi razgovarali o procesu pridruživanja Švedske NATO koji Turska blokira od prošle godine.

Iako je Bilstrem za švedsku televiziju SVT kazao da je kontaktirao šefa turske diplomatije kako bi uputio čestitku Erdoganu na pobedi na izborima i dodao da je Čavušoglu reagovao veoma brzo i potvrdio sastanak u norveškoj prestonici, do tog susreta nije došlo.

Zvanično obrazloženje bilo je da je Čavušoglu odustao od puta u Oslo zbog prve sednice novog saziva turskog parlamenta, ali se već narednog dana situacija zakuvala.

Prvo je Bilstrem na Tviteru objavio fotografiju sa sastanka ministara spoljnih poslova država članica u glavnom gradu Norveške i naveo da je od država članica NATO dobio snažnu podršku za članstvo Švedske.

Bilstrem je dodao da je ovaj sastanak bio "jasna poruka Turskoj i Mađarskoj da započnu ratifikaciju pristupanja Švedske NATO".

To je očigledno razbesnelo Čavušoglua koji je odmah na Tviteru odgovorio šefu švedske diplomatije.

- Jedna kristalno jasna poruka za naše švedske prijatelje! Ispunite svoje obaveze koje proističu iz Trilateralnog sporazuma i preduzmite konkretne korake u borbi protiv terorizma. Ostalo će uslediti - tvitovao je Čavušoglu, misleći na sporazum Turske, Švedske i Finske kojim su se severnoevropske zemlje obavezale da će Ankari predati kurdske ekstremiste koji se kriju kod njih.

Samo dva dana nakon ovog tvita Erdogan je objavio da umesto Čavušoglua za ministra spoljnih poslova Turske postavlja Fidana, a nije isključeno da se u ovu njegovu odluku umešao i NATO.

Foto: Tanjug/AP

Erdogan s novim turskim ministrima

Analize u zapadnim medijima nakon najnovije Erdoganove pobede na izborima ukazivale su na moguću promenu turskog stava prema članstvu Švedske u NATO, pre svega zbog spremnosti američkog Kongresa da ipak posluša predsednika Džoa Bajdena i dozvoli prodaju Turskoj borbenih aviona F-16 u vrednosti od 20 milijardi dolara u zamenu za Erdoganovo zeleno svetlo Stokholmu.

To bi, navodno, moglo da se desi već na samitu Alijanse sredinom jula u litvanskoj prestonici Viljnusu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading