OD VAS NEMA VAJDE: UAE tiho napustila CMF koaliciju predvođenu Amerikom

Autor:

Svet

02.06.2023

13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ujedinjeni Arapski Emirati diskretno su se povukli iz Kombinovanih pomorskih snaga koje predvode SAD, frustrirani nespremnošću američke administracije da im pomogne

OD VAS NEMA VAJDE: UAE tiho napustila CMF koaliciju predvođenu Amerikom

Foto: twitter.com/navalgroup

Ratni brod, Ilustracija

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) saopštili su da su se tiho i pre dva meseca povukli iz "Kombinovanih pomorskih snaga" (CMF), bezbednosne koalicije koju predvode SAD.

Vlada je navela da je razlog odlaska "procena efikasne bezbednosne saradnje sa svim partnerima", ali neki spekulišu da je taj potez znak rastućeg razdora između arapskih država Persijskog zaliva i Sjedinjenih Država nakon što je predsednik Džozef Bajden gurnuo Saudijsku Arabiju u ruke Kine i Irana.

Portal "Iran internešonel" navodi da vremenski okvir za povlačenje koji su dali UAE "otprilike odgovara odluci Saudijske Arabije početkom marta da obnovi diplomatske odnose sa Iranom, o čemu se mnogo raspravljalo i što je doživljeno kao promena u regionalnoj politici Rijada".

Približavanju Saudijske Arabije i Irana posredovala je Kina.

Odnosi Saudijske Arabije i SAD pogoršali su se nakon što se Bajden, tokom svoje predsedničke kampanje 2020. zakleo da će od Saudijaca napraviti "parije" sveta, samo da bi ih posle nekog vremena molio za naftu, nadajući se da su zaboravili uvredu.

Sedište CMF-a je u Bahreinu zajedno sa Petom flotom američke mornarice i njima komanduje isti viceadmiral američke mornarice koji nadgleda Petu flotu i Centralnu komandu mornaričkih snaga SAD (NAVCENT).

"Iran internešonel" navodi da su UAE i druge regionalne sile uznemirene iranskim pretnjama brodovima u Persijskom zalivu i frustrirani pasivnošću američke administracije koja od 2019. zatvara oči na iranske ispade. Emirati, navodno, smatraju da ih SAD neće zaštititi, zbog čega je "diplomatski angažman" sa Iranom najbolji način da se obezbede brodski putevi UAE, kako prenosi RT.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading