RAT AMERA I NEMAČKE NA KOSOVU: Vašington štiti Srbe, Berlin huška Kurtija na nasilje

Autor: K. B. - E. S. T.

Vesti

31.05.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve maske su pale, poslednjih dana se u našoj južnoj pokrajini sve jasno videlo.

RAT AMERA I NEMAČKE NA KOSOVU: Vašington štiti Srbe, Berlin huška Kurtija na nasilje

Foto: Profimedia, Tanug/AP

Iza Aljbina Kurtija i njegovih bezumnih poteza stoji Nemačka, dok Sjedinjene Američke Države trenutno na Kosovu i Metohiji imaju konstruktivan pristup i štite Srbe.

Prema informacijama koje su našem listu prenete iz diplomatskih izvora, na Kosmetu su poslednjih dana pale sve maske i jasno se vidi ko od velikih sila zastupa koju politiku.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

SAD i Nemačka već duže vreme imaju različite poglede po pitanju Kosova i Metohije, ali su poslednjih meseci i posebno dana ušli u potpunu konfrontaciju. Da, Amerika je gurala nezavisnost Kosova, ali činjenica je da sada vodi računa da nasilje ne eskalira do tačke s koje nema povratka. S druge strane, Nemačka, pre svega preko svog ambasadora u Prištini Jorna Rodea, vodi drugačiju politiku. Berlin (ili bar deo tamošnjih struktura) bezrezervno je uz Kurtija u svakoj prilici i on s njima ugovara sve poteze koje povlači.

Ista je situacija i s inicijativama u regionu. Dok Amerika podržava "Otvoreni Balkan", Nemci ga sabotiraju i okrenuti su isključivo ka Berlinskom procesu. Takođe, Nemačka je ta koja je među prvim državama krenula da naoružava Kosovo (samo u jednoj godini isporučeno je 500.000 komada naoružanja), a Kurti je pred izbore inkognito otišao upravo u Berlin.

Makron: Priština kriva za nemire

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron

Emanuel Makron, francuski predsednik, ocenio je juče da Priština snosi odgovornost za nemire na severu Kosova. Poručio je i da se nada da će na marginama današnjeg samita Evropske političke zajednice biti održan sastanak s liderima Srbije i Kosova, uz njegovo učešće i učešće nemačkog kancelara Olafa Šolca.

- Jasno je da su se kosovske vlasti odlučile da ne poštuju dogovor koji je postignut i proces koji je započet uz posredovanje EU - kazao je Makron.

Ovog puta, međutim, kap je, iz ugla Vašingtona, prelila čašu. Izbori koje je Kurti po svaku cenu izgurao, iako se na njih odazvalo tri-četiri odsto birača, kao i eskalacija nakon pokušaja da se zauzmu opštinske zgrade na severu, doveli su do toga da Amerikanci ozbiljno zaprete. Prve sankcije su uvedene pošto je prekinuta vežba NATO na teritoriji Kosova i Metohije i zabranjene su posete prištinskih zvaničnika SAD. Da li je tu kraj, teško je reći, ali ako se Kurti ne urazumi, najverovatnije će kaznenih mera biti još.

Republika

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kristofer Hil

U prilog tome govori i jučerašnja izjava Kristofera Hila, ambasadora SAD u Beogradu, koji je poručio da će Priština snositi posledice jer nije poslušala savete SAD.

- Naš državni sekretar Entoni Blinken jasno je rekao da se suprotstavlja svim potezima koje je Kurti učinio, radio je u suprotnosti sa svim savetima koje smo davali i Blinken je rekao da će to imati posledice. Moramo da nastojimo da ne izgubimo kompas i pravac kretanja, a to je formiranje ZSO, normalizacija odnosa. Potrebno je da se region Balkana miri i da se nastavi u pravcu EU i evroatlantskih integracija - poručio je Hil.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da su Amerikanci nekoliko puta do sada pokazali viši stepen zainteresovanosti za srpske stavove u vezi s Kosmetom u odnosu na pojedine evropske države.

- Nadam da će SAD iskoristiti svoj uticaj da obuzdaju Kurtija - dodaje.

Jovanović: Nemci bi da vladaju istokom Evrope

Republika

Foto: ST/D.KADIĆ

Vladislav Jovanović

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da Nemačka, za razliku od SAD, ima tvrđi interes da istrajava na podršci Albancima jer još od ujedinjenja jača svoje prisustvo u istočnoj Evropi, dok SAD nemaju tu vrstu interesa regionalne prirode:

- Nemačka ima taj tradicionalni pravac širenja uticaja, hoće da jača svoje prisustvo u istočnoj Evropi, a Amerika nema tu vrstu interesa regionalne prirode, za nju je to univerzalni geopolitički interes da se ceo Balkan izvuče od uticaja Rusije i Kine ili sutra Turske.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading