RUMUNSKI KOPLJANICI ODJAHALI U PENZIJU: Vrhovni savet odbrane doneo odluku

Autor:

Svet

15.05.2023

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako nije izrečeno, ne treba zanemariti ni činjenicu da se radi o veoma starim avionima čije je održavanje postalo izuzetno zahtevno

RUMUNSKI KOPLJANICI ODJAHALI U PENZIJU: Vrhovni savet odbrane doneo odluku

Foto: YouTube/Printscreen

Rumunsko Ratno vazduhoplovstvo obustaviće letenje na poslednjim primercima lovca MiG-21 Lanser u ponedeljak, 15. maja, nakon više od šestdeset godina eksploatacije tog legendarnog aviona, koji je u Rumuniji decenijama nadživeo mlađe i modernije migove 23 i 29.

Kako je saopšteno, Vrhovni savet odbrane Rumunije odlučio je da izbaci iz upotrebe Lanser zbog toga što je procenjeno da je neophodno da se ubrza procedura prelaska rumunske vojne avijacije na avione F-16.

Iako nije izrečeno, ne treba zanemariti ni činjenicu da se radi o veoma starim avionima čije je održavanje postalo izuzetno zahtevno.

Odlučeno je da poslednji letački dan za MiG-21 u Rumuniji bude 15. maj, a da u čast njegovoj službi istovremeno, s početkom u 11 časova, budu organizovane oproštajne ceremonije u 71. avio bazi u Kampia Turziju, u 86. avio bazi u Borčei i u 95. avio bazi u Bakauu.

Avio entuzijasti iz Rumunije imaće prilike i da uživo isprate odlazak u penziju MiG-21 na svečanosti u Bakauu. Plan je da avioni koji polete iz druge dve baze prelete u Bakauu, nadlete prisutne i posle sletanja budu predati vazduhoplovnom muzeju.

Foto: YouTube/Printscreen

 

 

Posle toga, rumunska avijacija će kontrolu vazdušnog prostora obavljati isključivo avionima F-16, ali će im u tome pomagati i detašmani drugih NATO zemalja koji privremeno borave u

Rumuniji, usled izbijanja rata u Ukrajini.

Za zaštitu vazdušnog prostora biće korišćeni i raketni sistemi PVO, koji deluju u sastavu NATO integrisanog sistema za protivvazduhoplovnu odbranu.

MiG-21 po drugi put među Rumunima

Kuriozitet predstavlja činjenica da će ovo biti drugo izbacivanja iz upotrebe rumunskih

Lansera, jer je Vrhovni savet nacionalne odbrane još pre više od godinu dana odlučio da okonča službu tog aviona.

Naime, početkom marta 2022. godine, u nedovoljno razjašnjenom incidentu iznad Crnog mora, Rumunija je izgubila jedan avion MiG-21 i jednog pilota, da bi se zatim srušio i helikopter koji je krenuo u misiju traganja i spašavanja.

Tada je odlučeno da se iz službe povuče preostalih 27 jednosedih i dvosedih aviona.

Ubrzo se, međutim, došlo do zaključka da postojeća brojka aviona F-16 nije dovoljna da se obezbedi zaštita vazdušnog prostora i redovna obuka, pa su rumunski MiG-21 vraćeni u upotrebu 23. maja prošle godine.

Oni su bili potrebni utoliko pre što Rumunija jedan broj svojih F16-ica angažuje i za PVO zaštitu baltičkih republika.

U proteklih skoro godinu dana bili su u stalnom dežurstvu sistema PVO, ali se već tada znalo da će drugi život MiG-21 u Rumuniji trajati svega još 12 meseci nakon čega će uslediti konačno prizemljenje.

Sada Rumunska lovačka avijacija ima 17 jednoseda F-16AM i dvoseda F-16BM koji su nabavljeni polovni iz Portugala i u dežurstvu su od 2019. Krajem ove godine očekuje se prijem 32 aviona F-16AM/BM čija je nabavka ugovorena iz norveških viškova.

U ponedaljak, 15. maja, u Rumuniji će biti okončana eksploatacija čuvenog sovjetskog lovca

koja je započela davne 1962. godine, kada su u tu zemlju stigli prvi primerci aviona u osnovnoj verziji F-13.

Ta verzija nije imala čak ni radar i po svojim mogućnostima drastično se razlikovala od verzije koja sada izlazi iz upotrebe.

Poslednji rumunski Migovi 21 bili su krajem prošlog i početkom ovog veka modernizovani novom elektronikom, uz pomoć izraelskih kompanija, pa su stručnjaci procenjivali da su po svojim mogućnostima bili jednaki sa F-16A/B prve generacije.

Najveći problem Miga 21 - nedovoljno dobar radarski sistem, rešen je ugradnjom radara Elta EL/M-2032, promenjen je sadržaj kabine i ubačeni višenamenski ekreni, a rumunski piloti mogli su da koriste i nišanski sistem na kacigi.

Avion je dobio savremeni navigacijski sistem, signalizator radarskog ozračenja i infracrvene i radarske mamce. Sve to omogućilo je da rumunski Lanseri zajedno sa sovjetskim raketnim naoružanjem R-60M i R-73 koriste i zapadna ubojna sredstva poput Magic 2 i Python III rakete.

Rumunija je modernizovala ukupno 111 aviona, od čega je 71 primerak preveden na Lanser A standard (jurišna varijanta), 14 na Lanser B standard (dvosedi za obuku) i preostalih 26 aviona bilo je u Lanser C varijanti, koja je korišćena za lovačke zadatke.

Iako je jedan broj izgubljen u udesima, najveći broj letelica prizemljen je zbog starosti, jer su za modernizaciju određene letelice koje su izvorno bile M i MF varijanta, proizvedene u prvoj polovini 70-ih godina prošlog veka.

Podaci o tome se razlikuju ali se procenjuje da ispravnost flote Migova 21 u Rumuniji često nije prelazila 50 odsto, dok je procenat udesa kod tog tipa aviona bio veći nego kod drugih letelica.

Rumunsko ratnog vazduhoplovstvo koristilo je gotovo sve verzije aviona MiG-21, počevši od 1962. godine kada su u službu ušli prvi primerci varijante F-13. Sledili su lovci u PF i PFM varijanti i na kraju M i MF verzije.

Treća generacija u lancu razvoja MiG-21, odnosno BIS verzija, nije nabavljana jer je Rumunija u međuvremenu odlučila da kupi Migove 23 i nešto kasnije Migove 29.

Prema različitim izvorima u Rumuniji je letelo od 311 do čak 400 Migova 21.

Od narednog utorka, jedini regionalni korisnik tog aviona ostaće Hrvatska u kojoj se i dalje koristi manji broj aviona u BIS i UM verziji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading