ŠVEDSKA RAKETA PALA U NORVEŠKU: Pukom srećom izbegnute ljudske žrtve, u Oslu pobesneli (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

26.04.2023

14:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedska svemirska korporacija (SSC) lansirala je istraživačku raketu Teksus-58 koja je dizajnirana tako da, nakon što dostigne visinu od 270 kilometara, gasi pogonske motore i kreće da pada ka Zemlji, pri čemu je u prvih šest minuta u bestežinskom stanju i tada instrumenti u njoj izvode eksperimente.

ŠVEDSKA RAKETA PALA U NORVEŠKU: Pukom srećom izbegnute ljudske žrtve, u Oslu pobesneli (FOTO, VIDEO)

Foto: youtube/SSC printscreen

Nakon izlaska iz bestežinskog stanja kontrolu nad raketom preuzima gravitacija, a zahvaljujući ugrađenom padobranu brzina pada se smanjuje na osam metara u sekundi.

Problem je što se raketa, koja pripada Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA), pokvarila i neočekivano srušila na teritoriji susedne Norveške.

Foto: European Space Agency

Raketa Teksus-58 Evropske svemirske agencije (ESA)

Raketa, lansirana iz svemirskog centra u Kiruni, pala je na obronak planine u opštini Malselv na krajnjem severu Norveške, oko deset kilometara od najbližeg naseljenog područja. U tom incidentu nije bilo povređenih i nije prijavljena materijalna šteta.

Norveška je izrazila nezadovoljstvo zbog toga što je Švedska nije odmah obavestila o svojoj istraživačkoj raketi.

- Pad ovakve rakete je veoma ozbiljan incident koji može da izazove ozbiljnu štetu. Kada dođe do takvog kršenja granice, ključno je da odgovorni odmah obaveste nadležne norveške vlasti odgovarajućim kanalima - navodi se u saopštenju norveškog Ministarstva spoljnih poslova.

U njemu se dodaje da potraga za delovima rakete nije trebalo da počne bez norveškog odobrenja koje nije dato.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading