KRAH MASKOVOG STARŠIPA! Lansirana najveća raketa na svetu, raspala se nakon četiri minuta (VIDEO)

Autor:

Svet

20.04.2023

15:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NASA će izvesti astronaute u lunarnu orbitu u novembru 2024. koristeći sopstvenu raketu Space Launch Sistem

KRAH MASKOVOG STARŠIPA! Lansirana najveća raketa na svetu, raspala se nakon četiri minuta (VIDEO)

Foto: Youtube/NASASpaceflight

Američka kompanija Spejs Iks u vlasništvu Ilona Maska lansirala je novu raketu u svemir, ali se ona raspala nakon četiri minuta leta. Raketa je poletela iz mesta Boka Čike u Teksasu.

 

Raketa Staršip duga je oko 122 metra.

Kompanija planira da koristi Staršip za slanje astronauta i tereta na Mesec i na Mars.

Američka svemirska agencija NASA odabrala je svemirski brod Staršip za transport astronauta na Mesec krajem 2025. Misija, poznata kao Artemis III, prva je takva misija od završetka programa Apolo 1972. godine.

Zvezdani brod se sastoji od svemirske letelice od 50 metara dizajnirane za transport posade i tereta koja se nalazi na vrhu 70 metara visoke rakete za buster.

 

 

Кolektivno nazvana Starship, svemirska letelica i super teška raketa nikada nisu lansirane zajedno, iako je bilo nekoliko suborbitalnih probnih letova samog svemirskog broda.

NASA će izvesti astronaute u lunarnu orbitu u novembru 2024. koristeći sopstvenu raketu Space Launch Sistem (SLS), koja je u razvoju više od jedne decenije, prenosi "Jutarnji list".

Staršip je i veći i moćniji od SLS-a. Generiše više nego dvostruko veći potisak od raketa Saturn V koje se koriste za slanje astronauta na Mesec u okviru misije Apolo.

SpaceX planira da prvo postavi Staršip u orbitu, a zatim ga napuni gorivom iz drugog Staršipa kako bi mogao da nastavi na Mars ili dalje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading