MEDIJ KOJI SE FINANSIRA OD DRŽAVE 69%! Ilon Mask se sprda sa medijima na Tviteru: CBC sada ima OVU oznaku

Autor:

Svet

18.04.2023

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mask je danas promenio oznaku popularnom mediju.

MEDIJ KOJI SE FINANSIRA OD DRŽAVE 69%! Ilon Mask se sprda sa medijima na Tviteru: CBC sada ima OVU oznaku

Foto: Tanjug/AP

Nakon što je Tviter nalog Kanadske radiodifuzne korporacije (CBC) označio kao „medij koji finansira vlada“, Ilon Mask je promenio oznaku i sada piše da je to „medij koji finansira vlada od 69 odsto“.

CBC je navodno poslao zvanično pismo Tviteru u kojem se pojašnjava da ga „finansira manje od 70 odsto vlade“.

Ovo je Mask iskoristio kako bi ih ismejao.

 

 

U isto vreme, Mask je komentarisao navode premijera Kanade Džastina Tridoa da "nije srećan što je CBC označen kao medij koji finansira vlada".

Mask je na to komentarisao: "O čemu on priča i zašto ih finansira njegov sin Erik?"

Foto: Printscreen/Twitter

Ilon Mask ismejao i premijera Kanade

Tviter je prošle nedelje pokrenuo svoj novi sistem označavanja medijskih organizacija. CBC je prvobitno bio označen kao „mediji povezani sa državom“, zajedno sa drugim javno finansiranim medijima u SAD kao što su NPR i PBS. Britanski BBC je takođe dobio oznaku koja kaže da je to „medij koji se finansira iz javnih izvora“, termin koji tačnije opisuje CBC, njegove operacije i usluge koje pruža Kanađanima.

Agencija SAD imale privatne podatke na taci

Mask je rekao voditelju Takeru Karlsonu da je bio šokiran kada je saznao da vlada ima mogućnost da čita direktne poruke korisnika na njegovoj platformi.

- Zaprepastilo me je to do koje mere su vladine agencije imale potpuni pristup svemu što se dešava na Tviteru - rekao je Mask i dodao da toga ranije nije bio svestan.

Na Karlsonovo pitanje da li se to odnosi i na privatne poruke korisnika, Mask je odgovorio potvrdno.

Inače, Tviter u nedavno objavljenim pravila u vezi sa državnim medijskim oznakama navode da medijska organizacija može da dobije oznaku „medij koji finansira vlada“, „može imati različite stepene učešća vlade u uređivačkom sadržaju“. 

U pismu koje je CBC objavio prošle nedelje, ova medijska organizacija je navela da nije tajna da dobija javna sredstva. Pismo je usledilo kao odgovor na zahtev lidera federalnih konzervativaca Pjera Poljevra da se CBC nalog na Tviteru označi oznakom „mediji koje finansira vlada“. U 2021. i 2022. godini, CBC je dobio više od 1,2 milijarde dolara vladinih sredstava. Medijska organizacija finansira svoje poslovanje i oglašavanjem.

- CBC/Radio-Canada se javno finansira kroz parlamentarnu aproprijaciju o kojoj glasaju svi članovi parlamenta - nedavno je CBC objavio na Tviteru.

- Njegova uređivačka nezavisnost je zakonom zaštićena Zakonom o radiodifuziji.-

CBC je nedavno na Tviteru naveo da „pauzira“ sve aktivnosti na Tviteru, uz napomenu da je njeno „novinarsko delo nepristrasno i nezavisno“.

Mask razbucao novinara BBC: Šta je sa pritiskom vlade na vas?

Ilon Mask je, inače, u intervjuu za BBC napomenuo da ova medijska kuća širi dezinformacije i da nije objektivno izveštavala o pandemiji virusom kovid.

- Smatra li se BBC uopšte odgovornim za dezinformacije o maskama i nuspojavama vakcinacije? Uopšte niste izvještavali o tome - kazao je Mask.

- A šta je s činjenicom da je BBC bio pod pritiskom britanske vlade da promijeni uređivačku politiku? - upitao je.

Tviter targetirao i srpske medije

Neposredno pre dolaska na čelo Tvitera, ova platforma je targetirala i srpske medije. Na udaru su se našli i dnevni list Srpski telegraf, kao i portal Republika kojima je nalepljena etiketa "medija koji sarađuju sa vladom Srbije".

Slična etiketa, bez ikakve prethodne provere, nalepljena je i na primer Informeru, ali medijima koji se finansiraju iz zapadnih izvora nije "dodeljen" nikakav bedž.

Tako Nova S i Danas na Tviteru nemaju nikakvo obeležje, mada je svima poznato na koji način se finansiraju i sa kim su bliski.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading