20 GODINA PODMORNICE KORISTE ZA KRIJUMČARENJE DROGE: Kad završe sa transportom, samo ih potope! Evo gde je njihova masovna grobnica

Autor:

Svet

22.04.2023

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovih podmornica ima na stotine, a pronađeno je svega nekolicina.

20 GODINA PODMORNICE KORISTE ZA KRIJUMČARENJE DROGE: Kad završe sa transportom, samo ih potope! Evo gde je njihova masovna grobnica

Foto: Profimedia

Prva "narko-podmornica" kojom je transportovan kokain iz Južne Amerike u Evropu otkrivena je 2019. godine. Njeno kretanje pratile su policijske i bezbednosne službe, uključujući britansku Nacionalnu agenciju za kriminal (NCA).

Tri muškarca, preživela su u njoj 27 dana i noći putujući preko Atlantskog okeana. Uz sebe su imali samo energetske pločice, konzerve sardina i plastične kese koje su im služile umesto toaleta, sve je bilo nebitno u odnosu na tovar koji je nosila ova podmornica, a to su tri tone kokaina vrednog više od 150 miliona dolara.

Ovu podmornicu, u kojoj je boravila tročlana posada, sastavljena od dvojice braće iz Ekvadora i jednog španskog boksera, obišao je novinar BBC, izveštavajući o tome šta je zatekao, nakon njihovog hapšenja kod obale Glicije u Španiji.

Podmornica duga 20 metara, napravljena je improvizovano, a krenula je iz brazilske prašume Amazonom.

Foto: Profimedia

 

OTKIRVENA JOŠ JEDNA KOD GALICIJE

- Više od 20 godina krijumčari koriste podmornice da stignu do Afrike i Evrope, ali ove su prve koje smo zaplenili - objašnjava Antonio Martines Duarte, glavni komesar brigade za borbu protiv narkotika u španskoj policiji, nakon pronalaska još jedne narko-podmornice kod Galicije.

Priznaje da ih je veoma teško otkriti. U stvari se pretpostavlja da je stotine improvizovanih podmornica krenulo ka Evropi koja je najveće tržište kokaina posle Sjedinjenih Država a koje rapidno raste posle pada tokom pandemije kovida 19.

Čak se govori da usred Atlantika, oko Kanarskih i Azorskih ostrva, leži masovna grobnica "narko-podmornica", namerno potopljenih pošto im je teret uspešno istovaren.

U Španiji danas policija slavi veliku pobedu u sedištu u Madridu.

- Ovo je veoma značajna operacija. Prvi put u Evropi smo pronašli 1,5 tona osnovne kokainske paste - rekao je Duarte.

NAJVEĆA LABORATORIJA ZA PRERADU DROGE

Laboratorija koja je otkrivena u gradu Pontevedra u regionu Galicije, najveća je laboratorija za pretvaranje sirove paste koke u kokain, a mogla je da proizvede dnevno 200 kilograma droge sa čistoćom od 95 odsto, navodi policija.

Zajedno sa podmornicama, laboratorije pružaju uvid u delovanje narko-sveta koji se brzo širi.

Agencija UN za suzbijanje narkotika objavila je da je proizvodnja kokaina od 2020. do 2021. povećana za trećinu, što je rekordan jednogodišnji rast od 2016. godine.

Mesto gde se to najbolje može videti u Evropi je luka Antverpen u Belgiji.

Tamo je 2022. izvedena rekordna zaplena od 110 tona kokaina, tolika da nadležni nisu imali dovoljno spalionica za brzo uništavanje kokaina, piše Telegraf.

Foto: MUP Srbije

 

Prema nekim procenama, presretnuto je samo 10 odsto kokaina koji je stigao u luku, dok je ostatak dospeo u Holandiju za dalju distribuciju ka svim delovima Evrope.

Sa takvim "cunamijem kokaina", nikad nećemo dobiti bitku, rekao je direktor carine luke u Antverpenu za BBC.

Jedan od glavnih istražnih sudija u Belgiji Mihela Klesa rekla je da je kokainska industrija izmakla kontroli jer narko-trafiking donosi enormnu zaradu.

Problemi sa narkoticima u Belgiji su deo evropske krize, a Ujedinjene nacije upozoravaju da rivalske međunarodne bande sada sarađuju više nego ikad a uskoro će se proširiti i na Aziju i Afriku, piše Telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading