HANTER BAJDEN PADA KAO AL KAPONE: Džo pokušava da spreči krivičnu istragu protiv sina zbog utaje poreza i spase ga zatvora (FOTO)

Autor:

Svet

21.04.2023

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni agent američke Službe za unutrašnje prihode (IRS), glavnog poreskog organa u SAD, optužio je administraciju predsednika Džoa Bajdena da koči krivičnu istragu o Hanteru Bajdenu, sinu šefa Bele kuće, sa ciljem da se spreči da ovaj odgovara za utaju poreza.

HANTER BAJDEN PADA KAO AL KAPONE: Džo pokušava da spreči krivičnu istragu protiv sina zbog utaje poreza i spase ga zatvora (FOTO)

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock, Profimedia

IRS je poznat po tome što je 1931. uspeo da optuži za utaju poreza Al Kaponea, zbog čega je čuveni čikaški gangster dobio 11 godina zatvora.

Foto: Tanjug/AP

Al Kapone

Američki mediji su preneli da neimenovani specijalni agent, za kojeg se navodi da je karijerni službenik IRS zadužen za nadzor kriminalnih aktivnosti, još od početka 2020. nadgleda "osetljivu istragu koja i dalje traje o kontroverznom subjektu visokog profila".

Foto: Tanjug/AP

Džo i Hanter Bajden

Džo Bajden je pobedio na predsedničkim izborima u novembru te godine, pa je sada jasno da je otkriće o istrazi o utaji poreza protiv njegovog sina moglo značajno da našteti njegovim planovima da postane šef države.

Međutim, sudeći po navodima neimenovanog specijalnog agenta IRS, blokiranje istrage nije se dešavalo samo tokom predizborne kampanje, već se izgleda još više pojačalo otkad je stariji Bajden ušao u Belu kuću u januaru 2021.

Foto: Tanjug/AP

Sedište IRS u Vašingtonu

Mark Lajtl, advokat agenta IRS, izjavio je za CBS njuz da njegov klijent, koji očigledno iz straha od Bajdenove odmazde krije svoj identitet, od Kongresa traži zaštićeni status uzbunjivača kako bi javno rekao sve što zna.

Po rečima Lajtla, agent IRS je izneo optužbe da su "povlašćeni tretman (Hantera Bajdena) i politika na neodgovarajući način uticali na odluke" u istrazi koju vodi američka federalna poreska služba.

Foto: Tanjug/AP

Poreski obračun

Republikanski kongresmeni, koji imaju većinu u Predstavničkom domu, već su ranije sami pokrenuli istragu o tome da li je Hanter Bajden na nezakonit način koristio porodične veze za sklapanje unosnih poslova.

Foto: Tanjug/AP

Hanter Bajden

Advokat Lajtl je naveo da je agent IRS spreman da "ospori svedočenje koje je pod zakletvom pred Kongresom održao viši politički nameštenik (Bajdenove administracije)" i da javnosti otkrije "jasne sukobe interesa".

- Moj klijent želi da istupi pred Kongresom. On je spreman da, pod odgovarajućom pravnom zaštitom, bude ispitan o onome što zna i onome što je iskusio - poručio je Lajtl.

Foto: Tanjug/AP

Merik Garlend

FBI ima dokaze za podizanje optužnice protiv Hantera, državni tužilac Garland tvrdi da se ne meša

Neimenovani izvor iz SAD kazao je medijima u oktobru 2022. da je Federalni istražni biro (FBI) skupio dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Hantera Bajdena na osnovu krivičnih dela vezanih za utaju poreza koja datiraju barem još od 2019. U Delaveru, državi koju je Džo Bajden 36 godina predstavljao kao senator, federalna porota koju je okupio tužilac te savezne države kojeg je postavio bivši američki predsednik Donald Tramp, još od 2018. istražuje poreze i poslove u instranstvu mlađeg Bajdena. U martu ove godine američki federalni tužilac Merik Garlend kazao je tokom saslušanja u Senatu da se neće mešati u ovu istragu, ali bi tvrdnja agenta IRS o visokom zvaničniku koji je lagao u zgradi Kongresa mogla da se odnosi baš na Garlenda.

S druge strane Kristofer Klark, advokat Hantera Bajdena, kazao je za NBC njuz da deluje da je agent IRS taj koji je "počinio krivično delo".

- Krivično delo je kada agent IRS na neodgovarajući način iznosi informacije o poreskoj istrazi koja je u toku - rekao je Klark.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Agenti FBI

 

BBC podseća da je američki predsednik Bajden tvrdio da nikada sa svojim sinom nije razgovarao o Hanterovim poslovima.

U četvrtak je Ijen Sems, portparol Bele kuće, kazao da se Bajden obavezao da će odobriti sprovođenje istrage protiv njegovog sina "bez bilo kakvog političkog mešanja iz Bele kuće".

Sumnjivo poslovanje u Ukrajini i Kini

Ime Hantera Bajdena povezivano je s orgijanjem i korišćenjem droga, na osnovu snimaka procurelih iz njegovog laptopa koji je ostavio u servisu pre predsedničkih izbora 2020. i zaboravio da ga pokupi. Pored toga mlađi Bajden je bio i član uprave ukrajinske energetske kompanije "Burisma", a sumnjičen je i da je primao novac i iz Kine, od čega je u oba slučaja navodno i njegov otac imao finansijske koristi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading