ŠPIJUNSKE IGRE VAŠINGTONA - SAVEZNICI NA METI! BAJDENOVA PARANOJA: Amerika nikome ne veruje, gensek UN nije jedini pod totalnom prismotrom! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

19.04.2023

22:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meksički predsednik pobesneo kada je iz novina saznao da je meta špijuna iz Pentagona.

ŠPIJUNSKE IGRE VAŠINGTONA - SAVEZNICI NA METI! BAJDENOVA PARANOJA: Amerika nikome ne veruje, gensek UN nije jedini pod totalnom prismotrom! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena izgleda da ne veruje ni saveznicima SAD ni prvom čoveku Ujedinjenih nacija, pošto ih sve redom špijunira.

Ovo je otkriveno nakon što su se u javnosti pojavili novi procureli dokumenti Pentagona zbog kojeg je postavljanja na društvenim mrežama uhapšeni mladi američki vojnik Džek Tešeira.

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden

Tajni izveštaji pokazuju da je Vašington pratio Antonija Gutereša, generalnog sekretara UN, a u nekima od njih je opisivana privatna komunikaciju između šefa međunarodne organizacije i njegovog zamenika.

Foto: Tanjug/AP

Antonio Gutereš, generalni sekretar UN

Svetski mediji su preneli da je Amerika pratila i stavove Gutereša o ratu u Ukrajini i nizu afričkih čelnika.

U procurelim dokumentima piše da američka vlada veruje da je generalni sekretar UN isuviše spreman da udovolji ruskim interesima, a jedan takav dokument fokusiran je na crnomorski dogovor o izvozu ukrajinskog žita, sklopljen u julu 2022. uz posredovanje UN i Turske, nakon bojazni od svetske prehrambene krize.

Foto: Tanjug/AP

Amerika brinula da gensek UN isuviše udovoljava zahtevima Rusije oko sporazum o izvozu ukrajinskog žita

U njemu se navodi da je Gutereš bio toliko zainteresovan za produženja važenja tog sporazuma dogovora da je bio spreman da zadovolji zahteve Rusije. Ujedinjene nacije su zbog toga Vašingtonu zvanično izrazile zabrinutost.

Portparol UN Stefan Dižarik je naglasio da je Amerikancima jasno stavljeno do znanja kako takve akcije nisu u skladu sa obavezama SAD nabrojanim u Povelji UN i konvenciji o privilegijama i imunitetskom statusu UN.

Foto: Tanjug/AP

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador

Pored toga, meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador optužio je Pentagon da špijunira njegovu vladu koja je jedan od glavnih američkih saveznika u zapadnoj hemisferi.

On je nakon curenja informacija u američkim medijima poručio da će početi da informacije iz oružanih snaga proglašava državnom tajnom kako bi zaštitio nacionalnu bezbednost.

Njegovi komentari su usledili nekoliko dana nakon što je Vašington post objavio informacije o tenzijama između meksičke mornarice i kopnenih snaga, pozivajući se na brifing američke vojske, koji je otkriven u procurelim spisima Pentagona.

Foto: Tanjug-AP

Pentagon

- Od sada ćemo čuvati informacije mornarice i Ministarstva odbrane, jer smo meta špijuniranja iz Pentagona - rekao je Obrador i dodao da akcije američkih obaveštajnih službi predstavljaju "uvredljiv upad koji ne bi trebalo da bude prihvaćen ni pod kakvim okolnostima".

Raniji dokumenti procureli iz američkog Ministarstva odbrane otkrili su da je Pentagon špijunirao poverljiv razgovor visokih južnokorejskih zvaničnika o tome da li ova zemlja, koja je jedan od ključnih saveznika SAD u Aziji, treba da pošalje oružje Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

Zajedničke vežbe američke i južnokorejske vojske

Vlada u Seulu, u pokušaju da umanji skandal, saopštila je da su sumnje da je Amerika prisluškivala poverljive razgovore njenih zvaničnika "apsurdne i lažne", uz tvrdnju da je nemoguće presresti privatne razgovore unutar predsedničke kancelarije.

U priču oko špijuniranja iz Pentagona upleten je i Egipat, koji je decenijama bio glavni američki saveznik na Bliskom istoku i koji dobija više od milijardu dolara godišnje vojne pomoći od SAD.

Foto: Tanjug/AP

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi

Posle razgovora sa visokim američkim zvaničnicima, Egipat je prošlog meseca zaustavio plan za tajno snabdevanje Rusije raketama i umesto toga odlučio da proizvodi artiljerijsku municiju za Ukrajinu.

Pentagon je razotkrio taj prvobitni plan egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija iz februara, kada je ovaj dao instrukcije svojim podređenima da taj projekat isporuke 40.000 raketa 122 mm Sakr-45 Moskvi treba da ostane tajna "kako bi izbegli probleme sa Zapadom".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading