VEŠTAČKA INTELIGENCIJA U SLUŽBI LAŽNE OTMICE: Majku pozvali na telefon, čula ćerku kako plače, ispostavilo se da je njen glas bio kloniran (VIDEO)

Autor:

Svet

14.04.2023

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prevaranti su uz pomoć veštačke inteligencije klonirali glas njene ćerke i pokušali da izvedu lažnu otmicu.

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA U SLUŽBI LAŽNE OTMICE: Majku pozvali na telefon, čula ćerku kako plače, ispostavilo se da je njen glas bio kloniran (VIDEO)

Foto: AZFamily | Arizona News youtube printscreen

Dženifer DeStefano, majka iz Arizone, javila se na poziv koji joj je bio upućen sa nepoznatog broja i ono što je čula sa druge strane "žice" sledilo joj je krv.

Naime, njena ćerka je plakala govoreći da je zabrljala, a onda je liniju preuzeo muški glas koji je preteći izneo zahteve, navodeći majku da pomisli kako je oteo njenu ćerku, što joj je i rekao.

Majka je za Arizona News ispričala kako su otmičari rekli da će, ukoliko ona bude zvala policiju, nadrogirati njenu ćerku i izbaciti je negde u Meksiku, a za to vreme u pozadini se čulo zapomaganje njene ćerke.

- To je sto posto bio njen glas. Nisam uopšte posumnjala da to nije glas moje ćerke. I način na koji je plakala je bio isti. Bilo je jezivo... - rekla je DeStefano za Arizona News.

Isprva, lažni otmičar je tražio milion dolara, da bi tu cifru kasnije spustio na 50.000, ali je u međuvremenu Dženifer otkrila da je njena ćerka na sigurnom.

Ono što je nakon toga saznala bilo je šokantno.

Naime, ovaj prevarant koga policija pokušava da pronađe je koristio tehnologiju veštačke inteligencije kako bi oponašao glas ćerke.

Ta tehnologija je jednostavna za korišćenje jer su AI alati besplatno dostupni na internetu. Glasovi generisani veštačkom inteligencijom već su korišćeni u filmovima za repliciranje glasova glumaca poput Džejsma Erla Džonsa, koji je dao glas originalnom liku Dart Vejdera u Ratu zvezda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading