MOSKVA OSTAVLJA VAGNEROVCE U MAŠINI ZA MLEVENJE MESA: Britanci tvrde da Putin diže ruke od Prigožina, Rusi posustaju u Bahmutu!

Autor:

Svet

25.03.2023

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo Ujedinjenog Kraljevstva je reklo da je Rusija verovatno prebacila svoj operativni fokus prema Avdejevki, južno od Bahmuta, i na sektor Kremina-Svatove na severu.

MOSKVA OSTAVLJA VAGNEROVCE U MAŠINI ZA MLEVENJE MESA: Britanci tvrde da Putin diže ruke od Prigožina, Rusi posustaju u Bahmutu!

Foto: Tanjug/AP

Rusi odustaju od Bahmuta, zaključilo bi se po poslednjem izveštaju ministarstva odbrane Velike Britanije.

- To je najverovatnije rezultat ekstremnog iscrpljivanja ruskih snaga. Ukrajina je takođe pretrpela velike gubitke tokom odbrane - navode Britanci.

Ipak, u Londonu kažu da to nije jedini razlog posustajanja ruske ofanzive na Bahmut.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- Situacija u Rusiji je verovatno pogoršana i napetostima koje vladaju između ruskog ministarstva odbrane i Grupe "Vagner", koji su zajednički učestvovali u borbama za Bahmut - kažu u Londonu.

Nije tajna da su odnosi između Jevgenija Prigožina, gazde privatne vojne organizacije "Vagner", i čelnika ruske armije dobrano zaoštreni. Prigožin je ne tako davno kritikovao vojni vrh da mu ne daju dovoljno municije i da mu nedostaje artiljerijske i vazdušne podrške u osvajanju Bahmuta.

Kada se tome svemu doda da su primećena i povlačenja redovnih ruskih trupa iz okoline Bahmuta, jasno je da stvari ne funkcionišu. Spekuliše se čak i da je namera vojnog vrha u Moskvi da trupe "Vagnera" ostave u "mašini za mlevenje mesa", kako nazivaju Bahmut.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ministarstvo Ujedinjenog Kraljevstva je reklo da je Rusija verovatno prebacila svoj operativni fokus prema Avdejevki, južno od Bahmuta, i na sektor Kremina-Svatove na severu.

- To su područja u kojima Rusija verovatno želi da stabilizuje svoje linije - smatraju u Londonu.

Izgleda da je baš zbog toga Prigožin ublažio retoriku prema ruskom ministarstvu odbrane.

- Prigožin je bio vatreni kritičar ruskog vojnog rukovodstva, a ublažavanje njegove retorike ukazuje na to da on možda pokušava da delimično umiri rusko ministarstvo odbrane da bi obezbedio zalihe ili pojačanje za vagnerovce u Bahmutu i da ne bi ostao bez vojske - stoji u analizi Instituta za proučavanje rata (ISW).

U prošlonedeljnoj video-poruci Prigožin je zavapio da mu vojska pomogne.

- Ako uspeju, sve će biti u redu. Ako ne, onda će "Vagner" biti okružen unutar Bahmuta zajedno sa Ukrajincima - saopštio je Putinov kuvar, kako Prigožina zovu na zapadu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Prigožin je u poslednjem obraćanju javnosti naveo da Bahmut, Slavjansk i Kostjantinovku trenutno brani 80.000 ukrajinskih vojnika, a da je Kijev za narednu ofanzivu na istočnom frontu spremio još 200.000 rezervista.

Iz Kijeva vrhovni komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužnji kaže da se, i pored sve težine položaja njegovih trupa u Bahmutu, situacija na tom frontu stabilizovala i da su njegovi vojnici, zahvaljujući nadljudskim naporima, uspeli da zaustave napredovanje Rusa.

Zelenski: Rano za kontraofanzivu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Oružane snage Ukrajine još ne mogu da pokrenu kontraofanzivu na istoku.

- Ne možemo još da počnemo, potrebno nam je još municije. Situacija na istoku Ukrajine je loša baš zbog nedostatka municije. Čekamo pomoć naših partnera - rekao je Zelenski u intervjuu za japanski list Jomuri.

Rusi udaraju po Hersonu

Rusija je napala region Hersona 67 puta u roku od 24 sata, ispaljujući 301 granatu iz teške artiljerije i višecevnih raketnih bacača grad, saopštio je juče guverner te oblasti Aleksandar Prokudin.

Sam grad Herson granatiran je sedam puta, dok su 23 granate pogodile stambene zgrade i medicinsku ustanovu, rekao je on. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Hahahaha

26.03.2023 06:23

Samo vi sanjajte