NASTAVLJAJU SE BORBE ZA BAHMUT: Sprečeno napredovanje grupe Vagner

Autor: Republika

Svet

11.03.2023

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinske snage i njihove linije snabdevanja na zapadu ostaju ranjive zbog neprekidnih pokušaja ruskih snaga da zaobiđu branioce sa severa i juga.

NASTAVLJAJU SE BORBE ZA BAHMUT:  Sprečeno napredovanje grupe Vagner

Foto: Tanjug/AP

Teške borbe za Bahmut nastavljaju se, a bitka za Bahmut postala je "zona ubijanja" koja koči napredovanje privatne ruske paravojne organizacije, kako prenosi londonski Gardijan.

U najnovijem obaveštajnom izveštaju britanske vojske navodi se da su u protekla četiri dana snage Vagnera preuzele kontrolu nad većinom istočnog Bahmuta, dok su ukrajinske snage uspele da zadrže zapadni deo i srušile ključne mostove preko reke Bahmutka, koja sada označava liniju fronta.

Međutim, u izveštaju britanskog ministarstva se ukazuje da ukrajinske snage i njihove linije snabdevanja na zapadu ostaju ranjive zbog neprekidnih pokušaja ruskih snaga da zaobiđu branioce sa severa i juga.  

- Ukrajina je odlučila da se bori za razoreni grad Bahmut jer se tamo uništavaju najbolje ruske jedinice i degradiraju se njihove borbene mogućnosti pre planirane ukrajinske prolećna kontraofanziva-  izjavio je pomoćnik predsednika Volodimira Zelenskog.

Foto: Tanjug/AP

 

Ukrajinske snage ispalile su u poslednja 24 sata oko 50 granata na pet naselja koja se nalaze na levoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštila je u subotu regionalna služba za vanredne situacije.

Nešto ranije ukrajinske oružane snage ispalile i 72 granate na sedam naselja u regionu.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski  razmotrio je elektronsku peticiju, čiji autori predlažu da Rusija bude zvanično preimenovana u "Moskoviju", termin "ruski" zamenjen terminom "moskovski", a "Ruska federacija" sa „Moskovska federacija“.

Zelenski je naveo da je zatražio od premijera Denisa Šmigala da to pitanje bude sveobuhvatno razrađeno zajedno sa naučnim institucijama, prenosi Ukrajinska pravda.

- Ukrajinska vlada se navikla da profitira od sukoba sa Rusijom i strahuje da će u miru morati da odgovara za raširenu korupciju i zloupotrebe - izjavio je lider pokreta Mi smo zajedno sa Rusijom Vladimir Rogov.

Foto: Tanjug/AP

 

Njegova ocena je odgovor na nedavne primedbe sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Alekseja Danilova, koji je opisao rastuću podršku građana Ukrajine mirovnim pregovorima sa Rusijom kao "veoma opasan trend", prenosi TASS.

Kancelarija državnog tužioca Ukrajine, pozivajući se na podatke ukrajinske policije, saopštila je danas da je u ruskim napadima širom Ukrajine od 24. februara poginulo najmanje 464 dece, ranjeno je još 934, a 367 dece smatra nestalim.

Očekuje se da će broj žrtava biti veći jer trenutni broj ne uključuje podatke sa teritorija koje je okupirala Rusija ili tamo gde su u toku aktivne borbe, prenosi Kijev Indipendent.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading