ZAHVALNI SMO KINI NA POZICIJI U VEZI UKRAJINE: Putin poslao jasnu poruku - Si danas u Moskvi

Autor:

Svet

20.03.2023

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Rusija je otvorena za političko i diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini i zahvalna je Kini na njenoj uravnoteženoj poziciji, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

ZAHVALNI SMO KINI NA POZICIJI U VEZI UKRAJINE: Putin poslao jasnu poruku - Si danas u Moskvi

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin je u članku pod naslovom ''Rusija i Kina - partnerstvo okrenuto budućnosti'', objavljenom u kineskom listu "Ženmin žibao", istakao da je Rusija zahvalna Kini na njenoj uravnoteženoj poziciji u vezi sa događajima u Ukrajini, kao i na tome što razume njihovu pozadinu i stvarne uzroke. 

Ruski predsednik je u članku, objavljenom povodom današnje posete kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji, pozdravio spremnost Kine da igra konstruktivnu ulogu u rešavanju krize, preneo je Interfaks.

Putin je ukazao da se Rusija i Kina dosledno zalažu za formiranje pravednijeg, multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, objavljeno je na sajtu Kremlja.

Ruski predsednik je istakao da su Moskva i Peking duboko zabrinuti zbog, kako je naveo, neodgovornih i opasnih akcija koje bi mogle da potkopaju globalnu nuklearnu bezbednost.

Putin je naglasio i da nelegitimne jednostrane sankcije nametnute Rusiji moraju biti ukinute.

Kriza u Ukrajini, koju izaziva i podstiče Zapad, predstavlja manifestaciju namere da se održi dominacija na međunarodnoj sceni i unipolarni svetski poredak, kao i namere NATO-a da prodre u azijsko-pacifički region, naglasio je Putin.
 

On je ocenio da to niko neće moći da postigne.

Putin je izrazio uverenje da će prijateljstvo i partnerstvo između Ruske Federacije i NR Kine rasti i jačati, a da će poseta Sija Rusiji tome doprineti, prenela je agencija RIA Novosti.

„Siguran sam da će naše prijateljstvo i partnerstvo, zasnovano na strateškom izboru naroda dve zemlje, nastaviti da raste i jača radi blagostanja i prosperiteta Rusije i Kine", naglasio je Putin.

Putin je ocenio da su rusko-kineski odnosi dostigli najviši nivo u svojoj istoriji i da nastavljaju da jačaju i ukazao da je politički dijalog dve zemlje postao izuzetno poverljiv i da strateško partnerstvo ulazi u novu eru.

Jedan od prioriteta je trgovinsko-ekonomsko partnerstvo, istakao je Putin, navodeći da se do kraja 2022. godine bilateralna trgovina udvostručila i dostigla 185 milijardi dolara, što je novi rekord.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading