RUSKI OLIGARH TVRDI: Putin nema više novca, bankrotiraće do sledeće godine!

Autor:

Svet

03.03.2023

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deripaska je govorio juče na Krasnojarskom privrednom forumu u Sibiru.

RUSKI OLIGARH TVRDI: Putin nema više novca, bankrotiraće do sledeće godine!

Foto: Tanjug/AP

Ruski oligarh upozorio je da bi već sledeće godine ruski predsednik Vladimir Putin mogao da se nađe u finansijskim nevoljama.

On je tom prilikom uputio apel prijateljskim zemljama.

- Sledeće godine neće biti novca. Trebaće nam strani investitori - rekao je Oleg Deripaska juče na Krasnojarskom privrednom forumu u Sibiru, izvestili su ruski mediji.

Forbs je 55-godišnjeg aluminijskog tajkuna i industrijalca naveo kao najbogatiju osobu u Rusiji i devetu najbogatiju osobu u svetu 2008. godine, pre finansijske krize. Njegova neto vrijednost u junu 2022. procenjena je na 3.2 milijarde dolara. Deripaska je rekao da izgradnja "državnog kapitalizma nije opcija" i upozorio na "ozbiljan" pritisak sankcija.

Problem sa stranim tržištima i investicijama

- Rusija bi trebalo nastaviti razvijati tržišnu privredu. Strani investitori će gledati kako ruski investitori zarađuju, koji uslovi postoje - rekao je. Takođe, upozorio je na poteškoće koje postavlja ulazak na nova tržišta kojima upravljaju takozvane prijateljske nacije, preneo je Interfax, nevladina novinska kuća u Rusiji.

- Vrlo je teško. Druga su pravila igre. Ako se pravila Svetske trgovinske organizacije ne primenjuju na ruske poduzetnike, tada se moramo prebaciti na bilateralne sporazume. Biće problema s proračunima, pritisak sankcija biće ozbiljan - rekao je Deripaska.

Na njegove reči reagovala je na Tviteru portparolka ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Julija Mandel, koja je Deripaskove komentare objavila uz natpis: "Kakav bezobrazluk!"

U suprotnosti s Putinom

Čini se da je Deripaskin stav u suprotnosti s finansijskim namerama ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je neposredno pre Božića rekao ruskom ministarstvu obrane da njegova zemlja "nema ograničenja finansiranja".

- Zemlja i vlada pružaju sve što vojska traži - rekao je Putin.

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za 2.2 posto u 2022., ali deficit se nije približio procenama svetskih čelnika, poput američkog predsednika Dža Bajdena i drugih, da će se nacionalni BDP smanjiti za 10 ili 15 posto.

Međutim, sankcije koje su uveli SAD i druge zemlje imaju širok učinak na ruske građane. Anketa koju je objavila nezavisna moskovska istraživačka skupina Chronicles pokazala je da što rat duže traje, Rusi se sve više okreću protiv njega, piše Njuzvik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading