LUKAŠENKO PRELOMIO: Idem u Kinu!

Autor:

Svet

25.02.2023

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lukašenko je na dan godišnjice rata u Ukrajini razgovarao sa Putinom.

LUKAŠENKO PRELOMIO: Idem u Kinu!

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ipak će posetiti Kinu na poziv predsednika te zemlje Si Đinpinga, objavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing.

Ona je navela da će Lukašenko, saveznik ruskog lidera Vladimira Putina, biti u radnoj poseti Kini od 28. februara do 2. marta ove godine.

Belorusija inače podržava Rusiju kada je u pitanju njena invazija na susednu Ukrajinu koja je ušla u drugu godinu, prenosi Hina.

Poseta usred zabrinutosti o mešanju Kine u rat

Inače, poseta dolazi u trenutku kada Zapad strahuje da se Kina sprema da pošalje Moskvi oružje za rat.

Američki obaveštajci sugerišu da Peking razmatra da Moskvi obezbedi bespilotne letelice i municiju za upotrebu u ratu u Ukrajini, saopštila su za CNN tri izvora upoznata sa obaveštajnim podacima.

Verovatno je da Peking još nije doneo konačnu odluku o tome, ali su pregovori Rusije i Kine o ceni i obimu isporuke u toku, prema ovim izvorima, navodi američka televizija.

Kako su saopštili izvori, od početka rata, Rusija je više puta tražila bespilotne letelice i municiju od Pekinga, a kinesko rukovodstvo je tokom poslednjih nekoliko meseci aktivno raspravljalo o tome da li da pošalje tu vrstu pomoći ili ne.

Beloruski predsednik objavio je da je dan ranije, na godišnjicu početka ruskog napada, dugo razgovarao s Putinom, prenosi Reuters.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading