PUTIN I LUKAŠENKO SE MRZE, ČEKAJU DA OVAJ DRUGI UMRE! Isplivala strogo čuvana tajna Kremlja za Belorusiju!

Autor:

Svet

24.02.2023

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Lukašenko otputovao je u Moskvu prošlog petka. Ruski predsednik Vladimir Putin je pred kamerama zahvalio beloruskom šefu države na poseti. Lukašenko je, kroz smeh uzvratio: "Kao da sam mogao reći ne."

PUTIN I LUKAŠENKO SE MRZE, ČEKAJU DA OVAJ DRUGI UMRE! Isplivala strogo čuvana tajna Kremlja za Belorusiju!

Foto: Tanjug/AP

Lukašenko uvek iznova pokazuje bunt protiv vladara u Kremlju. No despot iz Minska više zavisi od Putina nego ikada ranije. Kada je stotine hiljada građana Belorusije izašlo na ulice protiv njega 2020. godine, ostao je na vlasti samo uz pomoć Moskve, piše Dojče Vele.

Ali, moguće je da Rusija ima mnogo dalekosežnije planove za Belorusiju, tačnije pretvaranje zapadnog suseda u vazalnu državu. Tako barem proizlazi iz dokumenta za koji se navodi da je došao iz Putinove administracije i koji je proučila međunarodna istraživačka mreža, sastavljena od neemačkih javnih servisa WDR i NDR, minhenskog lista Süddeutsche Zeitung" ali i platformi Yahoo News, Delfi Estonia, Kyiv Independent, Expressen, Frontstory.pl, VSQuare, Beloruski investigativni centar i Dosje centar.

Ovaj interni, do sada nepoznati strateški dokument, čiji sadržaj do sada nije bio poznat javnosti, je navodno sastavljen 2021. i ima 17 stranica.

Rusija potpuno preuzima kontrolu?

On ocrtava plan za postupnu aneksiju nezavisne evropske zemlje Belorusije od strane Rusije i to političkim, ekonomskim i vojnim sredstvima. U njemu se detaljno opisuje kako bi Rusija mogla korak po korak preuzeti kontrolu nad Belorusijom i to s krajnjim ciljem stvaranja tzv. Unije država i to najkasnije do 2030. Projekat "Unije država" postoji od 1999. godine, ali koliko daleko idu planovi Rusije, nije bilo poznato.

Do sada se samo govorilo o "Uniji država" a ova tema je uvek bila predstavljana kao pridruživanje ili spajanje u interesu obe strane. Međutim u dokumentu se prednost daje samo ruskim interesima.

Foto: Tanjug/AP

Vadimir Putin i Aleksandar Lukašenko

Marioneta Moskve

U strateškom planu se jasno navodi svrha: "osigurati dominantan uticaj Ruske Federacije u beloruskom društvu, politici, trgovini, privredi, nauci, obrazovanju, kulturi i informiranju".

Zapadni uticaj tamo treba potisnuti i stvoriti bedem protiv NATO-a. Ustavna reforma, o kojoj je odlučeno u februaru 2022. godine, takođe treba biti završena u skladu s uslovima koje je postavila Moskva. Proruske elite takođe bi trebale biti infiltrirane u privredi, istraživačkom sektoru i civilnom društvu.

Dokument takođe otkriva da Rusija, kako izgleda, želi povećati svoje vojno prisustvo u Belorusiji i da treba stvoriti zajednički sustav komandiranja oružanim snagama. Osim toga, beloruska nuklearna elektrana bi trebala biti integrirana u mrežu za elektro snabdevanje novostvorene "Unije država".

Teretni brodovi s robom iz ili za Belorusiju ne bi trebali pristajati u baltičke ili poljske, nego samo u ruske luke. Osim toga, u Belorusiji će se graditi ruske škole i sveučilišta, a beloruska deca bi trebala biti slana na obuku u patriotske centre u Rusiji.

- Cilj Rusije je da pretvori Belorusiju u marionetu, da je tako blisko veže za sebe da bi pod bilo kojom vladom ili predsednikom, čak i nakon Lukašenkovog odlaska, Belorusija ostala u sferi geopolitičke kontrole Rusije - kaže beloruski politolog i istoričar Valerij Karbalevič. Međutim, spajanje dve države okončalo bi "postojanje Belorusije kao neovisne države".

Cilj: Velika Rusija

Veruje se da interni strateški dokument dolazi iz kancelarije ruskog predsjednika - Direkcije za prekograničnu suradnju, osnovane pre pet godina. Zadatak ove institucije je razvoj strategije po kojoj Rusija može proširiti svoj uticaj i kontrolu nad svojim zemljama susedima: baltičkim državama, Ukrajini ili Belorusiji.

Nekoliko izvora zapadnih obaveštajnih službi smatra da je dokument autentičan i verodostojan. Strategija se mora posmatrati kao deo šireg plana – stvaranja takozvane Velike Rusije. Dokument je podijeljen u dva dela. U prvom su navedeni strateški ciljevi Rusije u Belorusiji, odnosno kratkoročni do 2022., srednjoročni do 2025. i dugoročni do 2030. Ciljevi su pak podeljeni u četiri oblasti: politički, vojni i obrambeni sektor, društveni sektor, gospodarstvo i trgovina.

Dokument zatim opisuje rizike povezane s ciljevima. Kremlju bi trebalo biti jasno da, s obzirom na trenutni tok rata u Ukrajini, svi kratkoročni ciljevi nisu realni. Međutim, zapadne obaveštajne službe smatraju da celokupni plan nije zastario. U dokumentu iz Kremlja se, na primer, predlaže pojednostavljena procedura za izdavanje ruskih putovnica beloruskim građanima. To je strategija, koja je već implementirana drugde, na primer u istočnoj Ukrajini ili u odmetnutoj gruzijskoj regiji Abhazija, kako bi se proširio uticaj Moskve i potkopao nacionalni suverenitet država.

Ruska vojska u Belorusiji

Prema pisanju lista, postoje i planovi za proširenje ruskog vojnog prisustva u Belorusiji.

Mnnogo toga je već realizovano tokom rata protiv Ukrajine. Lukašenko je stalno pokušavao sprečiti stalno prisustvo ruskih trupa na beloruskom tlu. Ali od novembra 2022. hiljade ruskih vojnika su u Belorusiji a deo njih se tamo obučava. Oružane snage Belorusije i Rusije vežbaju zajedničko i koordinirano vođenje borbi. I ekonomski uticaj Moskve zapravo nastavlja rasti. Belorusija je oduvijek zavisila od Rusije. Međutim, prema procenama stručnjaka, do dvije trećine beloruskog izvoza uskoro bi moglo ići u Rusiju. Belorusija je takođe izgubila mnoge trgovinske partnere zbog međunarodne izolacije i sankcija.

Posebno je upečatljiv razvoj medijskog sektora. Od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022., beloruska propaganda je u potpunosti u skladu s ruskom. Državni mediji šire mržnju prema Ukrajini i potiču kreiranje narativa "ratnohuškačkog Zapada".

Lukašenkova borba protiv beloruskog jezika i kulture takođe ide u prilog ruskim planovima. Svako ko turistički obilazak grada organizira na beloruskom jeziku, reskira probleme s vlastima. Beloruski jezik sve više nestaje iz svakodnevnog života. Čini se da je to u skladu s namerama Kremlja. Prema internoj strategiji, cilj je da ruski jezik izbaci beloruski iz službene upotrebe do 2030. godine.

Beloruski istoričar Valerij Karbalevič trenutno smatra malo verovatnim brzo spajanje njegove zemlje s Rusijom.

- Mislim da se Lukašenko neće odlučiti na to, bez obzira na zavisnost od Rusije. Ni belorusko društvo nije spremno za ujedinjenje - rekao je Karbalevič.

- Sve institucije su stvorene da funkcionišu kao institucije nezavisne države. -

Zapravo, malo je verojatno da će vladar u Minsku imati mnogo interesa da u potpunosti implementira planove Kremlja. Zapadne obaveštajne službe su mišljenja da ova dvojica i dalje ne veruju jedan drugome. Naprotiv: svaki od njih čeka – dok drugi ne umre.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading