AKO SE KINA UDRUŽI SA RUSIJOM DOĆIĆE DO SVETSKOG RATA! Upozoravajuća poruka Zelenskog

Autor:

Svet

20.02.2023

22:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za nas je važno da Kina ne podržava Rusku Federaciju u ovom ratu, rekao je ukrajinski lider.

AKO SE KINA UDRUŽI SA RUSIJOM DOĆIĆE DO SVETSKOG RATA! Upozoravajuća poruka Zelenskog

Foto: Tanjug/AP

Ako Kina stane na stranu ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini, treći svetski rat će početi, upozorio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Peking je danas demantovao tvrdnje da razmatra pružanje "smrtonosne pomoći" Rusiji, nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken u subotu upozorio visokog kineskog diplomatu Vang Jia na posledice ako se njegova zemlja uvuče u sukob koji je u toku.

Blinken je u intervjuu nakon sastanka njih dvojice rekao da je Vašington zabrinut da Peking razmatra isporuku oružja Moskvi, uoči planiranog sastanka Vanga i ruskog predsednika u ponedeljak.

- Za nas je važno da Kina ne podržava Rusku Federaciju u ovom ratu - rekao je Zelenski nemačkom dnevniku Di Velt.

- U stvari, voleo bih da bude na našoj strani. U ovom trenutku, međutim, mislim da to nije moguće. Ali vidim priliku da Kina napravi pragmatičnu procenu onoga što se ovde dešava. Jer ako se Kina udruži sa Rusijom, doći će do svetskog rata i mislim da je Kina toga svesna - dodao je on, prenosi Dejli mejl.

Zelenski je takođe rekao za Di Velt da je Ukrajina prenela obaveštajne podatke predsednici Moldavije Maje Sandu koji sugerišu da Rusija planira državni udar u Moldaviji.

- Maja Sandu me nikada nije pitala za pomoć, ali mi je zahvalila na informacijama. Ona zna našu situaciju. Ukrajina će uvek biti spremna da pomogne Moldaviji - dodao je on.

Kremlj je u ponedeljak saopštio da su odnosi Rusije i Moldavije veoma napeti i optužio je moldavske lidere da slede antirusku agendu, nedelju dana nakon što je Kišinjev rekao da je osujetio pokušaj ruskog puča.

Upozorenje Zelenskog iz Trećeg svetskog rata stiglo je na dan kada je američki predsednik Džo Bajden došao u iznenadnu posetu Ukrajini organizovanu u strogoj tajnosti.

Obećao je 500 miliona dolara u isporuci svežeg oružja i „nepokolebljivu“ američku podršku uoči prve godišnjice Putinove invazije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading