NOVI VOĐA AL KAIDE AL-ADEL? Grupa ga nije proglasila ''emirom'' zbog OPREZA prema talibanima u Avganistanu

Autor:

Svet

16.02.2023

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U izveštaju UN-a takođe se navodi da je sunitska Al-Kaida oprezna zbog činjenice da al-Adel boravi u većinski šijitskom Iranu.

NOVI VOĐA AL KAIDE AL-ADEL? Grupa ga nije proglasila ''emirom'' zbog OPREZA prema talibanima u Avganistanu

Foto: printscreen/FBI.gov

Saif al-Adel, Egipćanin sa prebivalištem u Iranu, postao je čelnik Al-Kaide nakon smrti Aymana al-Zawahirija u julu 2022. objavili su UN i američki State Department.

- Naša procena se slaže sa procenom UN-a da je novi de facto vođa Saif al-Adel, koji ima sedište u Iranu - kazao je glasnogovornik State Departmenta, prenosi Index.hr.

U izveštaju Ujedinjenih naroda objavljenom u utorak navodi se da je stav većine država članica da je Al-Adel trenutno vođa grupe. Grupa ga nije službeno proglasila "emirom" zbog opreza prema talibanskim vlastima u Avganistanu, koje ne priznaju da je Zawahirija prošle godine ubila američka raketa u kući u Kabulu.

Osim toga, u izveštaju UN-a takođe se navodi da je sunitska Al-Kaida oprezna zbog činjenice da al-Adel boravi u većinski šijitskom Iranu. Šezdesetdvogodišnji al-Adel je bivši pripadnik egipatskih specijalnih snaga te osoba iz stare garde Al-Kaide.

On je obučavao neke od otmičara koji su bili saučesnici u napadu na SAD 11. septembar 2001. prema američkim podacima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading