VELIKA ČISTKA U UKRAJINI: Saradnici Zelenskog otimali od usta vojnika

Autor:

Svet

25.01.2023

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pljušte ostavke i hapšenja jer je otkriveno da je ministarstvo odbrane za nabavku hrane za front, po nameštenim cenama tri puta većim od realnih, platilo 324 miliona evra.

VELIKA ČISTKA U UKRAJINI: Saradnici Zelenskog otimali od usta vojnika

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pokrenuo je veliku čistku u vladajućim strukturama koje su se bogatile na račun vojnika koji se bore protiv ruske agresije, što pokazuje da čak ni ratne strahote nisu promenile ukorenjenu korupciju u ovoj zemlji.

Foto: Tanjug/AP

 

U izveštaju iz 2021. organizacije Transparensi internešenel, poslednjem pre agresije, Ukrajina je po indeksu korupcije bila na 122. mestu od 180 država na listi, a Rusija još gore plasirana na 136. poziciji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kirilo Timošenko, portparol Zelenskog, podneo ostavku zbog korupcije

Ostavke su nakon otkrića mnogobrojnih afera juče podneli Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta Zelenskog, kao i zamenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov, zamenik državnog tužioca Aleksej Simonenko i Vasil Lozinski, zamenik ministra infrastrukture koji je uhapšen pod optužbom za primanje mita od 360.000 evra.

Zelenski je smenio sa dužnosti načelnike pet oblasti, među kojima su i Aleksej Kuleba, šef Kijevske oblasti, i Valentin Rezničenko, šef Dnjepropetrovske oblasti.

Timošenko je bio jedan od portparola Zelenskog, a po Kijevu je viđan u električnom sportskom automobilu porše tajkan od 100.000 dolara.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Timošenko po Kijevu vozio električni sportski automobil porše tajkan od 100.000 dolara

Zelenski je najavio da će i drugi visoki zvaničnici podneti ostavke na funkcije u vladi u narednim danima i rekao da sprovodi niz kadrovskih promena u vladi, regionalnim vlastima i službama bezbednosti.

Otkriveno je da je ministarstvo odbrane za nabavku hrane za front platilo 324 miliona evra po nameštenim cenama od dva do tri puta većim od realnih, pa je tako jedno jaje, koje u radnji košta sedam grivni (0,17 evra), preko državnog tendera koštalo 17 grivni (0,42 evra).

U septembru prošle godine bez traga je nestala humanitarna pomoć za Zaporošku oblast smeštena u 22 brodska kontejnera, 389 železnička vagona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading