ERDOGANOV PORTPAROL OŠTRO UPOZORIO: Ako Grci prošire svoje teritorijalne vode, ZATVORIĆEMO prolaze ka Mediteranu!

Autor:

Svet

04.01.2023

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ibrahim Kalin je tom prilikom naglasio da Ankara neće prihvatiti takav korak Atine!

ERDOGANOV PORTPAROL OŠTRO UPOZORIO: Ako Grci prošire svoje teritorijalne vode, ZATVORIĆEMO prolaze ka Mediteranu!

Foto: Tanjug/AP

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin saopštio je da će u slučaju da Grčka proširi svoje teritorijalne vode na 12 nautičkih milja, doći do ozbiljnih posledica.

- Nedavno je ministar spoljnih poslova rekao da će se svako produženje teritorijalnih voda na više od 6 milja, a ne 12 milja, odmah suočiti sa prigovorom, protivljenjem i žestokim otporom Turske. Žestoko ćemo se odupreti, nećemo to prihvatiti - odgovorio je Kalin na pitanje novinara televizije NTV kakav bi bio odgovor Turske ako Grčka proširi svoje teritorijalne vode na Kritu, prenosi Katimerini.

Kalin je naveo da bi u slučaju proširenje teritorijalnih voda na Kritu, turski brodovi "krenuti iz Istanbula i zatvoriti izlazne prolaze ka Mediteranu" i naglasio da Ankara neće prihvatiti takav korak Atine.

Nakon što je grčki parlament usvojio Povelju UN o moru 1995. godine, Turska je uzvratila ovlašćujući svoju vladu da preduzme neophodne korake, uključujući vojnu akciju, ako Grčka proširi svoje teritorijalne vode na 12 nautičkih milja.

Prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravu mora (UNCLOS), svako grčko ostrvo u Egejskom moru stvara sopstvenu epikontinentalnu granu, što bi značilo da se grčki kontinentalni prag proteže do istočnih grčkih ostrva u blizini turske obale.

U međuvremenu, Ankara tvrdi da je granica epikontinentalnog pojasa u Egejskom moru srednja linija između obala dve zemlje i da treba da bude određena na jednakim osnovama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading