SAD i saveznici OŠTRO osudili lansiranje rakete Severne Koreje

Autor:

Svet

18.11.2022

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo odbrane u Seulu je saopštilo da je Severna Koreja ispalila danas novi projektil i da je najverovatnije reč o interkontinentalnoj balističkoj raketi.

SAD i saveznici OŠTRO osudili lansiranje rakete Severne Koreje

Foto: YouTube/Printscreen

Lideri SAD, Japana, Južne Koreje i još tri države održali su danas hitan sastanak na marginama samita Azijsko-pacifičkog foruma ekonomske saradnje (APEK) u tajlandskoj prestonici Bangkoku i oštro osudili lansiranje balističke rakete Severne Koreje ranije tokom dana.

Sastanku su uz potpredsednicu SAD Kamalu Haris, južnokorejskog premijera Han Duk Sua i japanskog premijera Fumia Kišide prisustvovali i australijski premijer Entoni Albaneze, kanadski premijer Džastin Trudo i premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern, prenosi Kjodo.

Ministarstvo odbrane u Seulu je saopštilo da je Severna Koreja ispalila danas novi projektil i da je najverovatnije reč o interkontinentalnoj balističkoj raketi, što je oružje najvećeg dometa Pjongjanga i ima sposobnost da nosi nuklearnu bojevu glavu do bilo koje lokacije u kopnenom delu SAD.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Na hitnom sastanku koji je zbog toga sazvala potpredsednica SAD, šest zemalja pozvalo je Pjongjang da odustane od "bespotrebne provokacije i da se vrati ozbiljnoj i održivoj diplomatiji“, i poručilo da „put ka dijalogu ostaje otvoren“,prenosi Kjodo.


U uvodnom obraćanju, Haris je rekla da lansiranje projektila „destabilizuje bezbednost u regionu i nepotrebno podiže tenzije“.

Šest zemalja je saglasno da je lansiranje Pjongjanga „drsko kršenje više rezolucija Saveta bezbednosti UN“ i „potpuno neprihvatljivo“, prema japanskoj i američkoj vladi, navodi Kjodo.

Lideri su ponovo potvrdili da će severnokorejska nuklearna proba "naići na snažan odgovor" i da će pojačati saradnju u postizanju potpune denuklearizacije te zemlje,navodi se u saopštenju.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da je projektil pao u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana zapadno od Hokaida, napominjući da je Pjongjang ove godine do sada ispalio više od 50 projektila.

To je bio prvi sastanak šest saveznika o Severnoj Koreji, saopštilo je japansko ministarstvo spoljnih poslova.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading