MIR ILI PRIMIRJE?! Srpski stručnjak analizirao da li je vreme za pregovore: APSOLUTNO NIJE JASNO O ČEMU BI MOGLI DA SE VODE!

Autor:

Svet

16.11.2022

14:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoki američki vojni zvaničnik Mark Mili nedavno je izrazio nadu da će pregovori okončati rat, jer smatra da vojna pobeda nije moguća ni Rusije ni Ukrajine.

MIR ILI PRIMIRJE?! Srpski stručnjak analizirao da li je vreme za pregovore: APSOLUTNO NIJE JASNO O ČEMU BI MOGLI DA SE VODE!

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs

- Vojna pobeda u pravom smislu te reči verovatno se ne može postići vojnim sredstvima, pa će biti neophodno okrenuti se drugim sredstvima - rekao je general Mili.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Mark Mili

Mogućnost za pregovore postoji, ocenio je on.

Juče je portparol Kremlja Dimitrij Peskov komentarisao izjavu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da neće biti "Minska-3" i istakao da to potvrđuje stav Kijeva da ne želi da pregovara.


Na pitanje RIA Novosti da li te reči Zelenskog potvrđuju stav da se neće pregovarati sa Ruskom Federacijom, Peskov je kratko odgovorio: "Apsolutno potvrđuju", prenosi Tanjug.

Volodimir Zelenski je video-linkom poručio svetskim liderima okupljenim na samitu G20 u Indoneziji da je sada vreme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji, prema njegovom predloženom mirovnom planu.

Da li zaista ima prostora za pregovore između dve zemlje?

Programski direktor Centra za stratešku analizu Darko Obradović rekao je za Republiku da u svakom konfliktu pa i u ratu pregovori su plod kompromisa usled neodrživosti vođenja sukoba.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Darko Obradović

- Ova neodrživost može biti obostrana i jednostrana. U ovom tranutku Ukrajina od septembra oslobađa okupirane teritorije. Dok sa druge strane Rusija izvodi raketne udare svakodnevno. Rusija je sprovela ilegalne referendume čija primena nije moguća u praksi.  Postavlja se ključno pitanje oko čega bi trebalo da pregovaraju Rusija I Ukrajina? O povlačenju ruskih trupa sa međunarodno priznate ukrajinske teritorije, spoljno-političkim aranžmanima Ukrajine, priznanju status quo od strane Ukrajine, promeni vlasti u Ukrajini, rekao je Obradović.

Republika

Foto: Tanjug/AP

rat u Ukrajini

- Dakle apsolutno nije jasno čemu bi pregovori mogli da vode, naročito što ne treba očekivati da bi I u slučaju primirja ili nekog mirovnog fomrata došlo do povlačenja sankcija prema Rusiji. Čak i da sutra nastupi mir, sankcije prema Rusiji ostaće na snazi kako bi se sprečila ruska agresija u budućnosti. Rusija se samoizolovala i ustupci u pogledu povratka u međunarodnu zajednicu neće se ni razmatrati. A svi ćemo se složiti da je jedan od glavnih ruskih motiva za pregovore upravo prestanak sankcija. Uklanjanje sankcija će biti ruski najveći imperativ. Ali takav ustupak neće dobiti. Naročito što Rusija iz ovog rata svakako izlazi bez statusa velike sile. Njeno nuklearno oružje je beskorisno u trgovini, stvaranju novih savezništava I tržišta, podizanja standard građana I celokupne privlačnosti Ruskog sveta - naglašava on.

Kako kaže, Ukrajina svakako ima interes da rat što pre stane, međutim ta zemlja nema mnogo opcija ni garancija.

Republika

Foto: Tanjug/AP

rat u Ukrajini

 

- Mnogo puta smo čuli tezu ukoliko Rusija prestane da puca prestaće rat, ako Ukrajina prestane da puca nestaće - ističe Obradović.

Kako kaže, u slučaju mira ostaje otvoreno pitanje kako će se to formalizovati.

Kako će glasiti rezolucija Saveta Bezbednosti UN?

- Jasno je da Rusija neće prihvatiti formulacije štetne po sebe. Druga bitna stvar je ko će biti razmešten u mirovnoj misiji. Rusija je pokrenula postupak uništenja odnosa snaga koji je uspotavljen Poveljom UN, I žestoko je dovela u pitanje svoj status stalne članice Saveta Bezbednosti. Možda je vreme da se uvaže neke nove realnosti - naglašava Obradović.

Republika

Foto: Tanjug/AP

SB, ilustracija

 

 - Mir kao prinuda je takođe jedno od rešenja. On može biti I vrsta Galtungovog "negativnog mira". Iz toga proizilazi da dokle god ne bude ugrožena unutrašnja stabilnost I vlast Kremlja Rusija će voditi ovaj rat. I po cenu da vojnički bude poražena u Ukrajini bez unutrašnjih opasnosti mirovni ugovor neće biti potpisan, dobićemo neko saopštenje puno fraza I cinizma, ali ne i mirovni Ugovor - ističe.

On dodaje da Ukrajina može biti prinuđena na mir, a to je moguće samo osvajanjem Kijeva, što je sada definitivno nerealno.

- Nacionalna otpornost u ovom trenutku je vrlo visoka, I teror usled raketnih napada ne utiče na promenu stavova naroda I rukovodstva. U slučaju da vojna pomoć stane takođe može doći do mira, ali u tom slučaju Rusija neće prihvatiti mir već će težiti da vojno I politički okupira Ukrajinu - kaže on.

- Mirovni pregovori su veoma daleko. Ali zatišje I primirje nije. Ono čak ne mora biti ni formalno ali može biti efektivno. Takvo stanje smo imali od 2014. do 2022 - podseća.

Ko bi mogao da bude posrednik u pregovorima?

Ostaje veoma važan segment ko bi mogao biti posrednik u mirovnim pregovorima. Rusija tvrdi da "ratuje" sa Zapadom. NR Kina? Možda. Ali još uvek nema dovoljan kapacitet da rešava svetske krize, ističe Obradović

- Mnogi su uvereni da agresija na Ukrajinu menja svetski poredak, zapravo stvara se evropska bezbednost bez Rusije. Rusija kao sigurni gubitnik će biti lišena za dugo vremena mogućnosti da uspostavlja sfere uticaja, dok će njen azijski komšiluk otići u zagrljaj NR Kine. U ovom trenutku jedino Rusiji ne odgovara mir, jer takav sporazum bi za Rusiju značio formalno priznanje poraza, bez mogućnosti amadmana ruske strane. Sa tim u vezi verujem u zatišja I primirja, a od razvoja događaja zavisiće kada će I ko potpisati mir, sa svim obavezama u pogledu suđenja ratnim zločincima, isplati ratne štete I zabrani militarizacije Rusije, a to smo u Nirnbergu videli kako funkcioniše - zaključio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading