ZELENSKI IZNEO USLOVE ZA KRAJ RATA: Sad je vreme da se zaustavi!

Autor:

Svet

15.11.2022

07:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je video-linkom poručio svetskim liderima okupljenim na samitu G20 u Indoneziji da je sada vreme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji, prema njegovom predloženom mirovnom planu.

ZELENSKI IZNEO USLOVE ZA KRAJ RATA: Sad je vreme da se zaustavi!

Foto: Printscreen/Facebook/Volodimir Zelenski

- Uveren sam da je sada vreme kada se razorni rat Rusije mora i može zaustaviti - rekao je Zelenski.

- Postoji ukrajinska formula za mir. Mir za Ukrajinu, Evropu i svet. I postoji niz rešenja koja se mogu primeniti da zaista garantuju mir.-

Učešćem na samitu izneo sam predloge za takve odluke – konkretne i iskrene. Ukrajina nudi vodećim zemljama sveta da sa nama budu kokreatori mira.

Dakle, uslovi Ukrajine za mir:

1. Nuklearna sigurnost

2. Sigurnost hrane
3. Energetska sigurnost
4. Oslobađanje i povratak zatvorenika i deportovanih
5. Implementacija Povelje UN i obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine i svetskog poretka
6. Povlačenje ruskih trupa i prekid borbi“, objavio je Zelenski na svom Fejsbuku posle govora.

 

 

- Nećemo dozvoliti Rusiji da čeka i jača svoje snage... Uveren sam da je sada vreme kada se ruski rat mora i može zaustaviti - dodao je on.

On je rekao da Rusija mora potvrditi teritorijalni integritet Ukrajine, povući svoje trupe sa ukrajinske teritorije i platiti odštetu za pričinjenu štetu, prenosi Hina.

„Rat treba da se završi pravedno“

Rat treba da se završi „pravedno i na osnovu Povelje UN i međunarodnog prava“, rekao je ukrajinski predsednik. On je pozvao na ponovno uspostavljanje „radijacione bezbednosti“ u vezi sa Zaporožkom nuklearnom elektranom, uvođenje ograničenja cena ruskih energenata i proširenje inicijative za izvoz žitarica i oslobađanje svih ukrajinskih zatvorenika.

Foto: Printscreen/Facebook/Volodimir Zelenski

Obraćanje Zelenskog

Govoreći o sukobima u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, Zelenski je rekao da niko nema pravo da ucenjuje svet nuklearnom katastrofom i da je Rusija pretvorila elektranu u radioaktivnu bombu koja može eksplodirati svakog trenutka.

- Molimo vas da izaberete svoj put liderstva – i zajedno ćemo sigurno sprovesti formulu mira - poručio je on učesnicima samita.

Sjedinjene Države očekuju da će G20 osuditi ruski rat u Ukrajini i njegov uticaj na globalnu ekonomiju, rekao je ranije visoki američki zvaničnik.

Republika

Foto: Printscreen/Facebook/Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

Rusija svoju akciju u Ukrajini naziva „specijalnom operacijom“ za razoružavanje Ukrajine i zaštitu od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da su fašističke optužbe neosnovane i da je rat ničim izazvan akt agresije.

Nakon što je Rusija objavila da je predsednik Vladimir Putin previše zauzet da bi prisustvovao, na samitu G20 ju je predstavljao ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading