TOTALNI UDAR KA KRIMU?! Šokantno predviđanje generala posle ruskog povlačenja iz Hersona: OVO SU MOGUĆI SCENARIJI!

Autor:

Svet

11.11.2022

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusko povlačenje iz Hersona na levu obalu Dnjepra jedna je od centralnih tema sa Istočnog fronta.

TOTALNI UDAR KA KRIMU?! Šokantno predviđanje generala posle ruskog povlačenja iz Hersona: OVO SU MOGUĆI SCENARIJI!

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs

Vladimir Zelenski i Vladimir Putin

Donekle iznenađujuća i iznuđena odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da se povuče iz strateški važnog Hersona i ruske trupe prebaci na levu obalu Dnjepra otvorila je brojna pitanja.

Jedno od najvažnijih svakako je i šta će Ukrajina dalje preduzimati tim povodom i da li će Kijev pokrenuti još jedan talas kontraofanzive koja je počela u avgustu i tokom koje je ukrajinska armija uspela da povrati neke od najvažnijih tačaka na Istočnom frontu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Mik Rajan, penzionisani australijski general na Tviteru dao je svoju procenu trenutne situacije i predviđanje kojim tokom će se rat dalje odvijati.

Krucijalno pitanje

Pitanje prvog reda, navodi u uvodnom tvitu Rajan, je pitanje da li je rusko povlačenje zapravo zamka i pokušaj da se ukrajinci uvuku u borbu za koju se Rusija već spremila.

- Moj osećaj je da je rusko povlačenje stvarno. Njihova pozicija u Hersonu je teško održiva - navodi Rajan.

Prema Rajanovom mišljenju, Ukrajinci su se žestoko borili i sprovodili dalekosežne udare i psihološke operacije kako bi rusku poziciju na Zapadnoj obali Dnjepra učinili neodrživom.

- Oni će takođe obezbediti da Rusi koji se povlače budu napadnuti tamo gde je to moguće - konstatovao je general.

Šta je sledeće za Kijev?

Na to pitanje Rajan odgovara da je malo verovatno da će Ukrajinci uskoro preduzeti veliki prelazak preko Dnjepra na istočnu obalu.

Republika

Foto: twitter.com/printscreen

 

- Ukrajinci koji više vole da napadaju indirektno, napadaće neprijateljsku logistiku i nagrizati Ruse "iznutra" - tražiće druge prilie u drugim oblastima da "očiste" Ruse sa juga - uveren je Rajan.

Prema njegovim rečima, to što Kijev po svoj prilici neće krenuti u totalnu ofanzivu, nikako ne znači da će udari na ruske trupe prestati.

- Njihovo ponovno zauzimanje Hersona će proširiti oblast na jugu koju sistemi poput HIMARS mogu dosegnuti i biti osnov za buduću podršku narednim ofanzivama - navodi Rajan i ističe da se na ovaj način zaustavljaju ruske operacije ka Odesi.

- Zauzimanje Hersona je takođe važna operacija koja omogućava buduću kampanju za ponovno zauzimanje Krima - konstatuje autor.

Sa druge stane, prema Rajanovom mišljenju, rusko povlačenje iz Hersona je dokaz da se odluke u Kremlju ipak donose racionalno kada stanje na terenu ne odgovara ruskoj poziciji.

- Tempo i organizacija bilo kakvog ruskog povlačenja - s obzirom da bi ovo trebalo da bude namerna aktivnost - mnogo će nam reći o moralu i sposobnostima ruskih snaga na jugu. Izvođenje taktičkog povlačenja u dobrom stanju je veoma težak poduhvat, čak i u najboljim okolnostima - naglašava australijski general.

Herson i Harkov

Kako on primećuje, između povlačenja Rusa iz Hersona i Harkova, postoji ipak jedna bitna razlika.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- S obzirom na vreme koje su Rusi imali da pripreme ovo povlačenje, verovatno neće ostaviti toliko opreme i municije kao u ofanzivi na Harkov - zapaža Rajan.

Kako on ističe, dok se Rusi povlače iz Hersona, moguće je da će istovremeno nastaviti sa udarima u drugim delovima Ukrajine.

- Dok je njihov sopstveni inventar dugotrajnog oružja mnogo manji, oni traže više od Irana. Iz ruske perspektive, ovi udari bi nastavili njihov tekući „energetski rat" protiv Ukrajine, a takođe bi obezbedili strateški komunikacioni materijal koji bi odvratio rusku publiku od povlačenja i gubitka teritorije u Hersonu - naglašava Rajan i dodaje da je to mnogo važno za Putina.

- Pošto je ruskom narodu u deklaraciji o aneksiji rekao da je Herson deo Rusije, Putinu će biti potrebna priča da opravda povlačenje i odvuče pažnju domaće publike od toga - podvlači general.

Slamka spasa za Rusiji i generala Surovikina, koji je od šefa Kremlja imenovan da vodi specijalnu operaciju u Ukrajini je i to što je manju teritoriju znatno lakše braniti.

Republika

Foto: Tanjug/AP/profimedia.rs

 

- U kombinaciji sa prilivom mobilisanih trupa, Surovikin može da obnovi razorene borbene jedinice i jedinice za podršku. On takođe može da gradi operativne rezerve na jugu ili istoku. Lokacije na koje su raspoređene povučene trupe će takođe pružiti uvid u njihov borbeni status, kao i verovatne prioritete generala Surovikina za zimu i početkom 2023. Ova konsolidacija bi takođe mogla da produži rat - naglašava Rajan.

Prestrojavanje, ne predaja

Kada je reč o pregovorima između Kijeva i Moskve, što je se ponovo pominje kao mogućnost, o čemu je Republika već pisala, australijski general smatra da sada nije vreme za to.

- Rusi su možda oslabljeni, ali ne odustaju od svojih teritorijalnih aspiracija. Moraće da budu potučeni na bojnom polju i potisnuti iz Ukrajine - istakao je Rajan i zaključio još uvek postoji mnogo neizvesnosti u vezi sa ovim potencijalnim povlačenjem Rusa.

- I, to je prestrojavanje ruskih snaga, a ne predaja. Pred Ukrajince je još mnogo borbi da očiste svoje zemlje od ruskih osvajača - zaključio je Rajan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Filip

11.11.2022 13:37

Rece general ciju su vojsku talibani u papucama naterali da bezi glavom bez obzira...nisam citao da je izjavljivao nesto o tome...

Zoran Jovanović

16.11.2022 15:27

@Filip - Svaka ti je ko Njegoseva Filipe, da mu je obraza ne bi nigde ni imao profil, a kamo li i ovo"strucno"tumacio