NAJAVLJIVALA JE SMANJIVANJE RAČUNA ZA PLIN I STRUJU: Đorđa Meloni se ipak prbo "bacila" na REJV ŽURKE I KOVID MERE

Autor:

Svet

01.11.2022

22:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Došle su na red mere koje više izražavaju ideologiju desničarske većine nego mere zaštite ugroženih potrošača – glavni je slogan kampanje.

NAJAVLJIVALA JE SMANJIVANJE RAČUNA ZA PLIN I STRUJU: Đorđa Meloni se ipak prbo "bacila" na REJV ŽURKE I KOVID MERE

Foto: Tanjug/AP

Umesto najavljenih hitnih mera za smanjenje enormno povećanih računa za gas, struju i gorivo za automobile, italijanska vlada Đorđe Meloni je svoje prve zakonske uredbe usmerila na jačanje reda i zakona, s jedne strane, i na suspenziju odredbi koje sprečavaju širenje pandemije covid-19. Dakle, mere koje izražavaju ideološki identitet desničarske većine našle su se ispred mera zaštite ugroženih potrošača. I oni su apsolutno bili glavni slogan Braće Italije i Lige u predizbornoj kampanji, piše Jutarnji.hr.

Doduše, hitnost mera za smanjenje računa značajno, makar privremeno, umanjuje ekonomska situacija na evropskom tržištu. Rekordno blaga jesen i pažljiva briga prethodne Dragijeve vlade doprineli su da su rezervoari za gas i naftu skoro do vrha puni, a cisterne nemaju gde da istovare dodatne naručene količine. Juče se čulo da računi u novembru neće porasti za 70, već za 5 odsto.

Republika

Foto: Printskrin/Instagram/Giorgia Meloni

 

 

Zbog pandemije kovida, Braća Italije, tada jedina velika stranka u opoziciji, usprotivila su se zaštitnim merama. Sada je Vlada ukinula svaku obavezu nošenja zaštitnih maski u javnosti, ukinula antikovid službu (čime je vratila oko 4.000 lekara u redovnu zdravstvenu zaštitu, gde ova vrsta specijalista sve više nedostaje), ukinula plaćenu suspenziju zdravstvenog osoblja koje nije žele da se vakcinišu protiv covid-19. Ukinuta je i obaveza nošenja zaštitnih maski u kontaktu sa pacijentima krhkog zdravlja, ali je na to negativno reagovao Serđo Matarela, predsednik Republike Italije, pa će Vlada navodno odustati od toga, pod izgovorom da takvi pacijenti mogu takođe biti ubijen od gripa.

Veću pažnju privukle su mere koje je vlada uredbom legalizovala na inicijativu ministra unutrašnjih poslova Matea Pjantedosija. Istovremeno kada su specijalci u ponedeljak razbili rejv žurku u Modeni, usvojena je uredba koja predviđa zatvorsku kaznu od tri do šest godina za ovu vrstu nenajavljenog i neodobrenog okupljanja. Predviđeno je i pravo da se prisluškuju razgovori organizatora, ali se tome usprotivio potpredsednik Vlade Antonio Tajani: "Uvek smo se zalagali za politiku da se prisluškivanje ograniči čak i za najteža krivična dela, kao što su mafijaški zločini. A sada prisluškivali bismo decu koja raspravljaju kako da organizuju rejvove u ćaskanju...“. Meloni je ustuknula: "U pravu si. Hajde da razmislimo još o tome."

Opozicija, pak, tvrdi da je odredba kojom se kažnjava „upad u prostore ili objekte opasne po javni red ili javnu nepovredivost ili javno zdravlje“ zapravo „trojanski konj“ koji će omogućiti drakonsko kažnjavanje učenika i studenata ukoliko demonstriraju ili okupiraju škole ili fakultete, kao i sindikalne proteste sedeći na javnim mestima. I ruga se da to ne važi za desničarske ispade na sportskim priredbama. I napominje da, za razliku od rejva, unutrašnji poslovi uopšte nisu reagovali na proslavu stogodišnjice fašističkog puča Marš na Rim u Predapiju, rodnom mestu Benita Musolinija.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Partizani, s druge strane, oštro protestuju zbog imenovanja pojedinih ministara sa javno izraženim profašističkim tendencijama.

Izabela Rauti, čiji je otac Pino Rauti osnovao neofašistički Novi poredak, suđen za terorizam i koja je tamo upoznala Đanija Alemana, bivšeg gradonačelnika Rima (i Bandićevog prijatelja), sada njenog bivšeg supruga, ministarka je odbrane u vlada države članice NATO-a pod vojnom upravom koju predvode SAD. U intervjuu 2004. izjavila je: „Moji referentni mislioci su bili Kodreanu i Evola. Bila sam i ostala antiamerikanac.“

Galeaco Bignami, ministar u Salvinijevom ministarstvu infrastrukture, objavio je svoju fotografiju u crnoj SS uniformi sa trakom nacističke partije oko nadlaktice. U svojoj biografiji navodi da je svoje „vatreno krštenje“ imao kada je lepio letke neofašističkog pokreta MSI, prethodnika Braće Italije, protiv dolaska u grad secesioniste Umberta Bosija, osnivača lige, koju je na čelu te stranke nasledio potpredsednik vlade Mateo Salvini.

Augusta Montaruli, ministar univerziteta i naučnih istraživanja, može se pohvaliti i fotografijama ispred Musolinijevog groba u Predapiju na kojima salutira podignute ruke i nosi krst, doduše keltski.

Paola Frasineti, ministarka prosvete, udala se u porodicu u čijem restoranu je više puta bio drag gost Aleksandar Dugin, ekstremistički ideolog putinizma, sa kojim je tamo imala toplo prijateljstvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading