DESNICA OKUPIRALA EVROPU: Švedska zatvara granice, Meloni pobedila u Italiji, sve više evropskih vlada na desnom krilu

Autor:

Svet

16.10.2022

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedska više neće biti zemlja otvorena za pridošlice, kako za izbeglice tako i za ekonomske migrante. Skretanje u desno ove skandinavske zemlje sve je iznenadilo uprkos trendu jačanja ovog političkog krila u Evropi.

DESNICA OKUPIRALA EVROPU: Švedska zatvara granice, Meloni pobedila u Italiji, sve više evropskih vlada na desnom krilu

Foto: pixabay.com

Jačanje desnice u Evropi izazvano je strahom građana od nesigurnosti usled sve većih potresa u svetu od pandemije koronavirusa do sukoba u Ukrajini.

Najveću podršku desnom krilu u evropskim državama imaju mađarske, poljske, italijanske i francuske partije ovog političkog krila.

ŠVEDSKA SKRENULA U DESNO

Ulf Kristerson, lider Umerene stranke, postaće u ponedeljak 35. premijer Švedske. U manjinskoj vladi će sedeti ministri iz redova demohrišćana i liberala, ali ključne glasove za opstanak ove desničarske koalicije u parlamentu daju Švedski demokrati, populistička, nacionalistička i islamofobična stranka sa kojom niko nije hteo da sarađivali do pre samo nekoliko godina. Ovo je poslednji u nizu pokazatelja nezaustavljivog jačanja desnice u Evropi, a pogotovo u zemljama EU.

Ako se ostvare najavljene temeljne i dalekosežne promene koje su u petak predstavila četvorica partijskih lidera - Kristersson, Eba Buš, Johan Person i Džimi Akeson, Švedska će za četiri godine postati značajno drugačija zemlja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Švedska, dakle, više neće biti zemlja otvorena za pridošlice, kako za izbeglice tako i za ekonomske migrante. Prema želji Švedskih demokrata, broj azilanata koje će Švedska dobiti u okviru raspodele unutar Evropske unije biće smanjen na 900 godišnje, a njihova prava biće spuštena na minimum koji propisuje EU.

Moguće je čak i da Švedska, po ugledu na Dansku, prvo pošalje tražioce azila u specijalne centre angažovane u trećim zemljama, poput Kosova ili Moldavije, a tek nakon što njihovi zahtevi budu pozitivno rešeni biće im dozvoljen ulazak u zemlju.

Tražiocima azila i drugim imigrantima preti deportacija čak i zbog „neprihvatljivog ponašanja“, šta god to značilo. Osim batina, tražiocima azila se nudi i šargarepa kao finansijski podsticaj da se dobrovoljno vrate u zemlju porekla.

POBEDA EKSTREMNE DESNICE U ITALIJI

Pobeda krajnje desnice u Italiji na izborima održanim nedavno pokazatelj je da se trend njihovog jačanja nastavlja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Naime, Đorđa Meloni, po svemu sudeći, postaće prva predsednica najdesnije orijentisane vlade Italije od Drugog svetskog rata, nakon što je njena konzervativna koalicija trijumfovala na parlamentarnim izborima.

Poslanik Balaš Orban je u ime premijera Viktora Orbana čestitao Meloni na pobedi. Desnica je takođe na vlasti u Mađarskoj. 

Inače, krajnje desne partije već su bile u vladajućim koalicijama u Finskoj i Austriji, dok su desničarske vlade već u Mađarskoj i u manjoj meri u Poljskoj. 

Italijanska krajnja desnica deli karakteristike sa evropskom braćom – neprijateljstvo prema "elitama", autoritarne tendencije, prezir prema multikulturalizmu i rodnim pravima i opsednutost nacionalnim identitetom potpomognutom rasizmom.

Slične partije ekstremne desnice postoje i u Poljskoj, Holandiji, Austriji i u Španiji.

LE PEN IZGUBILA U DRUGOM KRUGU, ALI NE ODUSTAJE

Emanuel Makron pobedio je na predsedničkim izborima u Francuskoj svoju ekstremno desničarsku rivalku Marin Le Pen. Makron je pobedio sa 58,55 odsto prema 41,45 koliko je dobila Le Pen.

Makron je obećao da će pronaći odgovor na gnev birača koji su podržali njegovu ekstremno desničarsku rivalku Marin Le Pen na izborima, rekavši da njegov novi mandat neće ostati nepromenjen u odnosu na poslednjih pet godina.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

"Mora se pronaći odgovor na bes i nesuglasice koje su mnoge naše sunarodnike navele da glasaju za ekstremnu desnicu. To će biti moja odgovornost i odgovornost onih oko mene", rekao je on na pobedničkom mitingu ispred Ajfelovog tornja posle izbora.

Liderka francuske krajnje desnice Marin le Pen priznala je poraz u drugom krugu predsedničkih izbora, čestitavši pobedu aktulenom predsedniku Emanuelu Makronu.

Ona je ocenila da rezultat od 43 posto glasova predstavlja "veliku pobedu", te je dodala da u ovom porazu "ne mogu da ne osećam nadu".
 

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Odbacujući izveštaje da je planirala da se povuče ako ne pobedi, ona je rekla da će "nastaviti moju posvećenost Francuskoj i Francuzima“.

"Ovo još nije gotovo", rekla je Le Pen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading