ĐORĐA MELONI ZAHTEVA DA JOJ SE SVI OBRAĆAJU U MUŠKOM RODU! Italijani u čudu, oglasili se i lingvisti!

Autor:

Svet

25.10.2022

15:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njena stranka se zove Braća Italije, sve se vrti oko muškaraca, u njenoj politici nema pravog priznanja žena, nije iznenađena Meloninim potezom Laura Boldrini.

ĐORĐA MELONI ZAHTEVA DA JOJ SE SVI OBRAĆAJU U MUŠKOM RODU! Italijani u čudu, oglasili se i lingvisti!

Foto: Tanjug/AP

Đorđa Meloni, prva žena na čelu talijanske vlade, insistira da je ljudi, u službenoj komunikaciji, oslovljavaju u muškom rodu. 

U saopštenjima se tako navodi da je reč o poruci "kancelarije za javnost predsednika Đorđe Meloni" ili "kako je izjavio predsednik Veća ministara...", piše u utorak italijanski list La Republika.

Na stranicama italijanskog ministarstva javne uprave objavljeni su delovi iz publikacije "Preporuke za neseksističku upotrebu italijanskog iz 1987., u kojoj na stranici 112 piše da je tačna upotreba "predsednica Maria Rossi", a ne " predsednik Maria Rosi".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ali u dokumentu se takođe navodi da kada postoji izričita želja da se koristi oblik muškog roda, to nije gramatička greška. U italijanskom jeziku reč za predsednika ili predsednicu je ista, presidente, a gramatički rod određuje samo član - u muškom rodu il, a u ženskom la.

Claudio Marazini, predsednik ustanove Accademia della Crusca, koja se bavi isključivo lingvistikom i filologijom italijanskog, ipak, ističe da je ženski rod legitiman gramatički oblik, pa čak i ako Meloni želi da joj se obraća u muškom rodu, bilo ko može odabrati oblik koji želi.

Bivša predsednica Zastupničkog doma Laura Boldrini, koja se bori za to da se više pažnje posveti položaju žena, nije iznenađena Meloninim potezom.

- Njena stranka se zove Braća Italije, sve se vrti oko muškaraca, u njenoj politici nema pravog priznanja žena, ni na rečima ni na delima - rekla je poslanica iz redova Demokratske stranke, prenosi list.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Goran Bojanović

25.10.2022 18:33

Kada je bila mala bila je "Klinac". Kada je porasla postala je tata.