VEKOVIMA ODOLEVALE VREMENU, A STRADALE U POŽARU! Moai kipovi na Uskršnjem ostrvu oštećeni: Šteta je nepopravljiva i nemerljiva! (VIDEO)

Autor:

Svet

09.10.2022

05:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

POŽAR koji je ove sedmice zahvatio deo čileanskog Uskršnjeg ostrva naneo je trajnu štetu nekim od njegovih kultnih isklesanih kamenih "moai" kipova, saopštile su tamošnje vlasti.

VEKOVIMA ODOLEVALE VREMENU, A STRADALE U POŽARU! Moai kipovi na Uskršnjem ostrvu oštećeni: Šteta je nepopravljiva i nemerljiva! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Twitter/Reuters

Visoka temperatura šumskog požara ubrzala je proces koji kamene statue pretvara u pesak, rekao je gradonačelnik ostrva lokalno poznatog kao "Rapa Nui".

Šteta je "nepopravljiva i nemerljiva", rekao je gradonačelnik Pedro Edmunds Paoa.

 

 

Čileansko ostrvo koje se nalazi usred Tihog okeana ima oko 800 kamenih skulptura, od kojih je polovina u blizini vulkana Rano Raraku.

Požar je ove sedmice zahvatio 104 hektara i posebno područje u okolini vulkana gde ima oko 100 moai kipova, od kojih je oko 20 oštećeno, rekao je Edmunds Paoa.

Gradonačelnik je okrivio meštane koji uzgajaju krave i konje na ostrvu i redovno pale travnjake.

Kamene glave koje se nalaze na Uskršnjem ostrvu spadaju u najintrigantnije misterije na svetu, a napravljene su u periodu od 1250. do 1500. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading