STOLTENBERG: NATO neće priznati rusku aneksiju

Autor:

Svet

30.09.2022

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da NATO neće priznati rusku aneksiju i preuzimanje 15 otsto od ukrainske teritorije.

STOLTENBERG: NATO neće priznati rusku aneksiju

Foto: Tanjug/AP

Šef Alijanse smatra da je Rusija narušila međunarodne zakone, da je aneksija nelegalna i nema legitimitet, rekao je on.

„Ovo je drugi put da Rusija zauzima ukrainske teritorije silom i to ne menja činjenicu da Rusija vodi brutalni rat i agresiju protiv Ukrajine. To ne menja našu odlucnost da podržavamo Ukrajinu. NATO nije deo konflikta ali podržavamo Ukrajinu i njeno pravo na samoodbranu. NATO je obrambena alijansa i ostaje ujedinjena i odlučna da brani i štiti svakog svog saveznika i svaki pedalj teritorije saveznika“, izjavio je Stoltenberg.

On je dodao da je ovo najozbiljnija eskalacija od početka rata.

Za Stoltenberga, to pokazuje slabost i priznanje da rat ne ide kako je planirano i ne postiže stareteške ciljeve.

„Putin je odgovoran za ovaj rat i njegova je odgovornost da ga prekine. Da prekine stradanje hrabrog ukrainskog naroda, da prekine krizu energije i hrane koja ima uticaj na svet. Ako Rusija prestane da se bori, biće mir. Ako Ukraina prestane da se bori, zemlja će prestati da postoji“, kaže Stoltenberg.

Na pitanje novinara da prokomentariše ukrainsku kandidaturu za članstvo u NATO, generalni sekretar je rekao da svaka evropska demokratija ima pravo da traži članstvo, a saveznici poštuju to pravo.

Ponovio je da NATO vrata ostaju otvorena.

"Saveznici NATO su u Madridu na samitu podržali pravo Ukrajine da izabere svoj put. Ali odluku za članstvo treba da donesu saveznici, a NATO fokus u ovom trentuku je podrška Ukraini da se bori protiv ruske invazije", rekao je Stoltenberg.

On je rekao da je ovo najozbiljnija eskalacija rata s kombinacijom mobilizacije u Rusiju, s retorikom pretnje za korisćenje nuklearnog oružja i s aneksijom delova Ukraine.

Na novinarsko pitanje kako bi NATO reagovao ako Ukrajina napadne aneksirane teritorije, šef Alijanse je izjavio da Ukrajina ima pravo da preuzme svoje teritorije, a da aneksija ne menja ništa u ovom ratu.

On je podvukao da NATO nadzire situaciju oko nuklearne pretnje i dodao da nuklearan rat ne može da donese pobednika, te da će imati posledice za Rusiju.

Dodao je da upotreba nuklearne sile u Ukraini može da donese ozbiljne posledice.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading