ANA BRNABIĆ NA SAHRANI JAPANSKOG PREMIJERA: Bio je veliki prijatelj Srbije!

Autor:

Svet

26.09.2022

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovaće ceremojniji sahrane japanskog premijera ubijenog u atentatu.

ANA BRNABIĆ NA SAHRANI JAPANSKOG PREMIJERA: Bio je veliki prijatelj Srbije!

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boraviće poseti u Japanu, gde će sutra prisustvovati državnoj sahrani bivšeg japanskog premijera, Šinza Abea.

Tokom boravka u Tokiju, Brnabić će razgovarati sa premijerom Japana Fumiom Kišidom.

Takođe, premijerka će prirediti i večeru za predstavnike japanskih kompanija, koje posluju u Srbiji - Tojo Tajers, Jazaki korporacije, Nideka...

Drugog dana boravka u Tokiju, premijerka Srbije imaće radni doručak sa predsednikom Parlamentarne lige prijateljstva Japan - Srbija, Ićirom Aisavom.

Inače, očekuje se da državnoj sahrani Abea, uz najviše počasti prisustvuju brojni svetski zvaničnici.

Šinzo Abe, najmlađi japanski premijer koji se najduže zadržao na toj funkciji, poznat je kao veliki prijatelj Srbije zbog čega ga je predsednik Aleksandar Vučić odlikovao na Vidovdan Ordenom Republike Srbije na lenti.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Šinzo Abe u poseti Srbiji


Šinzo Abe posetio je Srbiju 2018. godine i posle te posete Japan je odbio da glasa za članstvo Kosova u Unesku.

Japanska vlada odlučila je da državna sahrana ubijenog Abea bude održana 27. septembra, uz obrazloženje da je sahrana sa državnim počastima primerena zbog izuzetnog doprinosa koji je Abe dao kao japanski lider sa najdužim mandatom, kao i zbog njegovog izuzetnog liderstva i odlučnih poteza u mnogim oblastima, uključujući ekonomski oporavak i promociju diplomatije fokusirane na savez Japana i SAD.

Ceremonija sahrane biće održana u areni Nipon Budokan, koja je prvobitno bila izgrađena za Olimpijadu u Tokiju 1964. godine.

Privatna posmrtna ceremonija održana je u julu, u hramu Zođođi u Tokiju, a pogrebna kola prevezla su Abeovo telo kroz japansku prestonicu do groblja, gde je kremiran.

Veliki broj ljudi tada je izašao na ulice Tokija da oda poslednju poštu Abeu, a jedan muškarac se u znak protesta čak i zapalio

Abe je ubijen 8. jula tokom govora u gradu Nara, a upucao ga je četrdesetesedmogodišnji Japanac, koji je policiji rekao da je “ljut na određenu organizaciju", a Abea je ubio jer je verovao da je i on deo te grupe.

Foto: Tanjug/AP

Scene neposredno nakon atentata na japanskog premijera

Njegova smrt izazvala je šok u Japanu, gde su slučajevi nasilja od oružja izuzetno retki, ali je ideja sahrane sa državnim počastima naišla na podeljene reakcije u zemlji.

Komentari (0)

Loading