NEMA DILEME, AMERIKA ULAZI U RAT: Bajden šokirao, ceo svet gledao intervju - ukoliko bi došlo do napada bez presedana, SAD će braniti Tajvan

Autor:

Svet

19.09.2022

10:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Predsednik SAD Džozef Bajden je prvi put, direktno odgovorio na pitanje da li će se umešati u rat ukoliko se desi kineska invazija na Tajvan.

NEMA DILEME, AMERIKA ULAZI U RAT: Bajden šokirao, ceo svet gledao intervju - ukoliko bi došlo do napada bez presedana, SAD će braniti Tajvan

Foto: Tanjug/AP

U slučaju invazije Kine, Amerika će braniti Tajvan, rekao je američki predsednik Džozef Bajden. To je njegova "najeksplicitnija izjava" dosad po tajvanskom pitanju i izvesno je da će to naljutiti Peking, ocenio je Rojters. 

U intervjuu za "CBS" mrežu u nedelju, upitan "da li bi američke snage branile demokratsko ostrvo koje Kina smatra svojim", Bajden je odgovorio potvrdno.

"Da, ukoliko bi došlo do napada bez presedana", poručio je Bajden.

Upitan da pojasni da li je hteo da kaže da će, za razliku od Ukrajine, američke snage - Amerikanci i Amerikanke - braniti Tajvan u slučaju kineskog napada, on je ponovio "da".

Rojters podseća da su se SAD dugo držale politike "strateške dvosmislenosti" i nisu jasno davale odgovor da li će vojno odgovoriti u slučaju napada na Tajvan. Portparol Bele kuće je rekao da se američka politika prema Tajvanu nije promenila.

"Predsednik je ovo rekao i ranije, pa i tokom gostovanja u Tokiju ove godine. Jasno je stavio do znanja da se naša politika prema Tajvanu nije promenila. To ostaje isto", poručio je portparol.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo zahvalnost Bajdenu što je ponovio američku čvrstu posvećenost bezbednosti Tajvana.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Dile

19.09.2022 23:18

Pa neznam čiča kako bi se proveo tamo sigurno kao u Avganistanu .