ZVANIČNO IME NOVOG KRALJA BIĆE ČARLS TREĆI: Mogao je da izabere drugo ime, ali je izabrao ovo koje ima nepoznatu istoriju

Autor:

Svet

08.09.2022

19:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potvrđeno je da će novi britanski kralj biti poznat kao Čarls III.

ZVANIČNO IME NOVOG KRALJA BIĆE ČARLS TREĆI: Mogao je da izabere drugo ime, ali je izabrao ovo koje ima nepoznatu istoriju

Foto: Tanjug/AP

Nakon smrti kraljice Elizabete II, nakon njene neverovatne 70-godišnje vladavine, njen sin Čarls biće krunisan za kralja Čarlsa III.

Vilijam i Kejt od sada se nazivaju vojvodom i vojvotkinjom od Kornvola i Kembridža.

Ali, da li je novi kralj mogao izabrati drugačije ime? Ako pogledamo dugu istoriju britanske monarhije, odgovor je da, ako je to želeo.

Istorija imena britanskih kraljeva i kraljica je priča o Vilijamsu, Džordžu, Henrisu i Edvardu, sa nekoliko Elizabeta i Meri.

 

Kraljica Viktorija je prvobitno bila krštena kao Aleksandrina Viktorija, ali je izabrala drugo kraljevsko ime.

Praksu je nastavio njen sin, rođen kao princ Albert Edvard, koji je preuzeo mantiju kralja Edvarda VII po stupanju na presto 1901. godine.

U novije vreme, princ Albert, vojvoda od Jorka, preuzeo je ime Kralj Džordž VI 1936. nakon krize abdikacije.

Kraljevska istoričarka profesorka Kejt Vilijams verovala je da će kralj uzeti ime Čarls III.

Rekla je: Čarls I je bio loš i odsečena mu je glava, ali svi vole Čarlsa II, svi misle da je on veoma zabavan jer vraća pozorišta i Božić, tako da ne mislim da Čarls ima ovo strašno ime, jer da, Čarls I je veoma loš ali Čarlsa II često vide kao jednog od najpopularnijih britanskih monarha, vide ga kao kralja zabave. Puno ime princa od Velsa - Čarls Filip Artur Džordž - je ipak iznelo neke alternative da je želeo da bude poznat pod drugim kraljevskim imenom.


Sukobi sa parlamentom, građanski ratovi i odsecanje glave: život kralja Čarlsa I

Rođen 1600. godine, Čarls I je postao kralj nakon smrti svog oca, engleskog kralja Džejmsa I (Škotski Džejms VI). Njegova velika potrošnja na umetnost, sukobi sa vodećim građanima oko religije i neuspeli ratovi u Evropi doveli su do neslaganja sa parlamentom.

Tenzije su na kraju prerasle u engleski građanski rat, zbog čega je bio zatvoren i suđeno mu je za veleizdaju i osuđen je na smrt.

Nakon njegove smrti, parlament je vladao 11 godina - poznat kao Interregnum - pre nego što je Čarlsov sin, Čarls II proglašen kraljem 1660.

Povratak kralja i Božić: ko je bio kralj Čarls II?

Najstariji preživeli sin Čarlsa I, Čarls je imao osam godina kada je izbio engleski građanski rat.

Tokom Interregnuma, kada je Oliver Kromvel bio lord zaštitnik, festivalski dani, uključujući Božić, nisu smeli da se slave, već je trebalo da se provedu u kontemplaciji sa poštovanjem. Ali nakon obnove monarhije 1660. godine, Čarls II je ukinuo puritansku zabranu proslavljanja Božića – na veliku narodnu radost.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading