BRITANSKA PREMIJERKA VARALA MUŽA: 18 meseci bila u vezi sa poslanikom

Autor: Republika

Svet

06.09.2022

19:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Elizabeta Druga imenovala je Liz Tras (47), dosadašnju šeficu diplomatije, za britansku premijerku tokom današnjeg sastanka u kraljičinom zamku Balmoral u Škotskoj, a lokalni mediji su u predstavljanju nove predsednice vlade podsetili na ljubavnu aferu koja je mogla da je košta braka.

BRITANSKA PREMIJERKA VARALA MUŽA: 18 meseci bila u vezi sa poslanikom

Foto: Tanjug/AP

Trasova je u ponedeljak pobedila na unutarstranačkim izborima za novog lidera torijevaca, što joj je automatski otvorilo put ka Dauning stritu broj 10, ali je pre prelaska u premijersku rezidenciju morala da dobije i kraljičin blagoslov.

U dvorcu Balmoral, kao i prilikom proglašenja za novu predsednicu Konzervativne partije uz Trasovu je bio njen suprug Hju O'Liri, računovođa i neuspeli političar, kojeg je upoznala 1997. na stranačkoj konferenciji u Blekpulu.

Oni su se venčali 2000, kada je ona imala 25 godina, a a ubrzo potom partijsko vođstvo joj je za političkog mentora dodelilo Marka Filda, stranačkog funkcionera nadležnog za London, koji joj je pomogao da napreduje u karijeri. Fild je kasnije bio državni sekretar u Forin ofisu, ali je napustio funkciju pre dolaska Borisa Džonsona na mesto premijera.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Liz Tras sa suprugom

Britanski mediji su 2006. otkrili da je Trasova imala aferu s Fildom, koja je trajala oko 18 meseci i okončana je u junu 2005. Otkriće skandala se poklopilo s izborom Trasove za gradskog odbornika iz Eltama, jugoistočnog dela britanske prestonice, pa su suparnici iz stranke pokušali njeno preljubništvo da iskoriste kao argument za smenu, ali u tome nisu uspeli.

- Stvarno mi je žao zbog ove afere. Pogrešila sam, a što se tiče mene i mog muža, to je već nešto što je za nama - kazala je Trasova nakon skandala.

Ona je 2019. ponovo govorila o aferi koju je nazvala političkim "vatrenim krštenjem" i poručila da je sada "stvarno srećno udata".

Džonson se oprostio od Dauning strita

Boris Džonson, dosadašnji britanski premijer, zvanično je, pre dolaska Trasove u Balmoral, predao kraljici ostavku na funkciju, koju je ona prihvatila. Pre puta za Škotsku Džonson se u Londonu obratio ispred svoje sada već bivše kancelarije u Dauning stritu 10 i rekao da je njegova politika Velikoj Britaniji dala ekonomsku snagu, što će pomoći ljudima da prebrode energetsku krizu. On je podsetio da je njegova vlada ta koja je sprovela Bregzit i obezbedila zemlji najbrže uvođenje vakcine protiv koronavirusa u Evropi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Liz Tras

Džonson je dodao da zna da će Trasova uspešno voditi ljude tokom naredne zime, a naglasio je i da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu neće poći za rukom da ucenjuje ili maltretira Britance zbog energetske krize.

Kraljica izbrojala 15 premijera, prvi joj bio Vinston Čerčil

Elizabeti Drugoj je Trasova 15. premijer od stupanja na britanski tron pre sedam decenija. Prvi je bio Vinston Čerčil, koji je već bio u Dauning stritu broj 10, kada je kraljica preuzela vlast, a usledili su ser Entoni Idn, Harold Makmilan, ser Alek Daglas-Houm, Edvard Hit, Harold Vilson, Džejms Kalahan, Margaret Tačer, Džon Mejdžor, Toni Bler, Gordon Braun, Dejvid Kameron, Tereza Mej, Boris Džonson i sada Liz Tras.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading