ERDOGAN OTVORENO ZAPRETIO GRCIMA: Jedne noći ćemo iznenada doći

Autor:

Svet

05.09.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ankara tvrdi da Atina militarizuje ostrva u Egejskom moru, uključujući Krit i Rodos, što su grčke vlasti negirale.

ERDOGAN OTVORENO ZAPRETIO GRCIMA: Jedne noći ćemo iznenada doći

Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Grčku da je okupirala ostrva u Egejskom moru koja imaju demilitarizovani status, zapretivši da je Ankara spremna da uradi "ono što je potrebno" kada dođe vreme.

Ankara tvrdi da Atina krši međunarodne sporazume, militarizujući ostrva u Egejskom moru, uključujući Krit i Rodos, što su grčke vlasti negirale.

- Okupacija ostrva nas ne sputava. Kad dođe vreme, uradićemo šta je potrebno. Kao što kažem, jedne noći možemo iznenada doći - rekao je Erdogan, koristeći frazu kojom je već ranije nagoveštavao vojne operacije u Siriji i Iraku protiv Kurda, a nekoliko puta je ostvario takvu pretnju.

Erdogan je u govoru održanom u severnoj pokrajini Samsun podsetio Grčku na istoriju.

- Preporučujem Grčkoj da pogleda istoriju. Ukoliko Atina ode predaleko, cena će biti visoka. Imamo jednu stvar da poručimo Grčkoj, a to je da se seti Izmira - rekao je turski predsednik.

Izmir je pokrajina na zapadnoj obali Egejskog mora, poznata i po tome što su odatle turske snage proterale grčku vojsku.

Grčka: Turska narušava jedinstvo NATO

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke optužilo je Tursku da narušava jedinstvo NATO u posebno opasnom trenutku.

- Odmah ćemo informisati saveznike i partnere o sadržaju provokativnih saopštenja iz poslednjih nekoliko dana - saopšteno je iz grčkog ministarstva.

Krajem avgusta tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da je grčki PVO sistem ruske proizvodnje S-300 nanišanio turske avione F-16, što je Atina negirala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading