95 ZA, 1 PROTIV: Bajden potpisao dokumenta o ulasku Švedske i Finske u NATO nakon glasanja u Senatu

Autor:

Svet

10.08.2022

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je dokumenta usvojena u Senatu o podršci pridruživanju Švedske i Finske u NATO

95 ZA, 1 PROTIV: Bajden potpisao dokumenta o ulasku Švedske i Finske u NATO nakon glasanja u Senatu

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden je, kako je preneo Si-En-Bi-Si, u Beloj kući pre potpisivanja dokumenata rekao da se ruski predsednik Vladimir Putin prevario ako je mislio da može da unese razdor među zapadnim saveznicima.

"Naša alijansa je bliža i jača nego ikada i ujedinjenija nego ikada, a posle ulaska Finske i Švedske bićemo jači nego ikada", rekao je Bajden, kako je prenela američka televizija.

Senat je prošle sedmice sa 95 glasova za i jednim protiv podržao ulazak Švedske i Finske u NATO.

Ulazak Švedske i Finske u NATO i dalje koči Turska, koja zahteva da te dve zemlje ispune zahteve Ankare vezane za prestanak podrške kurdskim organizacijama koje Turska smatra terorističkim.

Ministar pravde Turske Bekir Bozdak je u nedelju izjavio da Turska neće podržati prijem Švedske i Finske u NATO dok te zemlje ne ispune svoje obaveze koje se tiču borbe protiv terorizma, rekao je ministar pravde Turske Bekir Bozdak.

"Pogrešno je očekivati pozitivnu odluku Turske po pitanju podrške za članstvo nordijskih zemalja, dok ne održe svoju reč", kazao je Bozdak za TV Akit, preneo je TASS.

Za prijem svake nove države u NATO potrebna je saglasnost svih zemalja članica.

<iframe width="853" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/b3YX1-DB53E" title="Jako nevreme pogodilo Niš" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Komentari (0)

Loading