RUSIJA I UKRAJINA POTPISALE SPORAZUM! Kraj krize sa hranom: Ponovno pokretanje IZVOZA ŽITARICA!

Autor:

Svet

22.07.2022

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina i Rusija potpisale sporazum o ponovnom pokretanju izvoza žitarica uz podršku Ujedinjenih Nacija, što će potencijalno zaustaviti pretnju od katastrofalne globalne krize.

RUSIJA I UKRAJINA POTPISALE SPORAZUM! Kraj krize sa hranom: Ponovno pokretanje IZVOZA ŽITARICA!

Foto: Shutterstock

Sporazum bi trebalo da odblokira izvoz ukrajinskih žitarica koje leže na skladištima zbog blokade crnomorskih luka i olakša izvoz ruskih žitarica i veštačkog đubriva.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, kao i predstavnici Ukrajine i Rusije, učestvovali su na ceremoniji potpisivanja u palati Dolmabahče u Istanbulu.

Ukrajina je ranije poručila kako neće potpisati direktan sporazum Rusijom, pojasnivši da će obe zemlje potpisati identičan sporazum, ali ne zajedno, prenosi Blic.

Gutereš je na otvaranju ceremonije pohvalio Kijev i Moskvu što su pristali da nađu kompromisno rešenje.

- Danas postoji svetionik na Crnom moru. Svetionik nade. Svetionik mogućnosti. Svetionik olakšanja u svetu kome je potreban više nego ikad. Veliko hvala predstavnicima Ruske Federacije i Ukrajine. Prevazišli ste prepreke i ostavili po strani razlike da biste utrli put za inicijativu koja će služiti zajedničkim interesima svih - rekao je.

Republika

Foto: pixabay.com

Ilustracija - Rusija jedan od glavnih izvoznika žitarica

Ugovor bi trebalo da brzo utiče na smanjenje cena.

Ukrajinske crnomorske luke, donedavno glavne izvozne tačke za poljoprivredne proizvode, bile su blokirane otkako je Rusija u februaru započela invaziju na Ukrajinu.

Dve zemlje su glavni izvoznici žitarica na svetska tržišta.

Rusija je takođe veliki proizvođač veštačkih đubriva.

Potpisivanje ugovora između Ukrajine i Rusije trebalo bi brzo da smanji cene, koje poslednjih meseci naglo rastu. Кao rezultat toga, prehrambena kriza preti da izazove glad u velikom broju zemalja, posebno u podsaharskoj Africie, ali i u Libanu i Egiptu, piše Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading