IRAN SPREČAVA RUSKO-TURSKI RAT: U Teheranu samit trojice predsednika

Autor: Republika

Svet

19.07.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ebrahim Raisi predsedavaće skupom kojem će prisustvovati Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan nakon gomilanja trupa pod komandom Moskve i Ankare na severu Sirije

IRAN SPREČAVA RUSKO-TURSKI RAT: U Teheranu samit trojice predsednika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan u klinču zbog Ukrajine

Iranski predsednik Ebrahim Raisi predsedava danas sedmom samitu formata Astana, u okviru kojeg njegova zemlja, Rusija i Turska vode pregovore o Siriji, a skup se održava nakon najava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da pokreće invaziju na sever naseljen Kurdima, što bi izazavalo sukob s ruskom vojskom na tom području.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ebrahim Raisi

Pored Raisija i Erdogana, samitu prisustvuje i ruski predsednik Vladimir Putin, koji je ovog meseca demonstrirao silu pred Turskom i njenim predsednikom slanjem 600 padobranaca koji su transportnim avionima iljušin il-76 upućeni u bazu El Kamišli na severu Sirije. Time je šef Kremlja želeo da natera Erdogana da odustane od planirane ofanzive i pokaže da postoje crvene linije preko kojih Moskva neće da ide na tom području. Erdogan je početkom juna najavio vojnu operaciju "čišćenja od terorista sirijskih gradova Tal Rifat i Manbidž".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

- Ulazimo u novu fazu naše odluke da stvorimo bezbednosnu zonu dubine 30 kilometara - poručio je tada Erdogan, koji je krajem prošlog meseca na samitu NATO ipak rekao da Turska neće žuriti s novom vojnom operacijom protiv Kurda u Siriji.

Međutim, turska vojska je počela da raspoređuje velika pojačanja, uključujući i tenkove i oklopne transportere, u ključnoj bazi u severnom delu sirijskog Alepa. Ta baza se nalazi južno od grada Azaza i jedna je od najvećih turskih vojnih baza u Siriji. Iz kabineta turskog predsednika juče je saopšteno da Erdogan planira da na samitu razgovara o regionalnim i globalnim pitanjima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Erdogan

- Tokom samita strane će održati političke konsultacije o situaciji u Siriji, borbi protiv terorističkih organizacija koje predstavljaju pretnju za bezbednost regiona, kao što su Kurdistanska radnička partija i Islamska država, postizanju političkog rešenja, humanitarnoj situaciji, problemu dobrovoljnog povratka sirijskih izbeglica - navedeno je u saopštenju iz Erdoganovog kabineta.

Iz Kremlja je poručeno da Moskva ovaj samit vidi kao dobru priliku za razgovor o regionalnim i međunarodnim problemima. Ranije je najavljeno da bi Putin i Erdogan u Teheranu trebalo da razgovaraju o izvozu žita iz Ukrajine.

Savetnik vrhovnog vođe: Iran sposoban da napravi nuklearnu bombu

Kamal Harazi, viši savetnik iranskog vrhovnog vođe Alija Hamneija, izjavio je da je Teheran tehnički sposoban da napravi nuklearnu bombu, ali da tek treba da odluči o tome da li da je napravi.

- Za nekoliko dana uspeli smo da obogatimo uranijum sa do 60 odsto (čistoće) i lako možemo da proizvedemo obogaćeni uranijum od 90 odsto (čistoće) - rekao je Harazi i dodao da Iran nikada neće pregovarati o svom raketnom programu i regionalnoj politici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading