KUVA U KREMLJU, PUTINOVA ĆERKA SVE MOĆNIJA! Preuzela je vođstvo nad ključnim državnim i privatnim kompanijama, zapadni mediji tvrde: Ona je moguća naslednica trona!

Autor: Republika

Svet

13.07.2022

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski mediji objavili su da je mlađa ćerka Vladimira Putina, Katerina Tihonova, preuzela jednu od vodećih funkcija u borbi protiv uticaja zapadnih sankcija na privredu zemlje, a spekuliše se i da će uskoro preuzeti čelo vladajuće Jedinstvene Rusije.

KUVA U KREMLJU, PUTINOVA ĆERKA SVE MOĆNIJA! Preuzela je vođstvo nad ključnim državnim i privatnim kompanijama, zapadni mediji tvrde: Ona je moguća naslednica trona!

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Vladimir Putin ponosan na ćerku

Bombastična vest odjeknula je iz samog vrha Kremlja nakon što je obelodanjeno da je ionako moćna Katerina Tihonova (35), mlađa ćerka ruskog predsednika Vladimira Putina, postala još uticajnija u samom vrhu vlasti i to u trenutku kada se njena zemlja grčevito bori sa žestokim udarcima zapadnih sankcija, uvedenih nakon što je Moskva 24. februara pokrenula invaziju na susednu Ukrajinu

Tihonova je, naime, postavljena na mesto potpredsednice Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika (RSPP), koji obuhvata glavna državna i privatna preduzeća u zemlji, a predstavlja telo potpuno lojalno Kremlju. Njena uloga bi trebalo da bude da nadgleda uvoz, navodi britanski Dejli mejl, aludirajući na činjenicu da mlada Putina ima sve snažniju ulogu u Kremlju. 

Ona se već dugo navodi kao jedan od potencijalno glavnih političkih igrača u zemlji usred izveštaja o Putinovom lošem zdravlju. Ovo bi mogao da bude prvi znak da bivša ritmička gimnastičarka sve više dobija na značaju - navodi britanski portal. 

Podsetimo, ranije se u pojedinim zapadnim medijima spekulisalo da bi ruski predsednik upravo svoju mlađu naslednicu iz braka s bivšom suprugom Ljudmilom Putinom mogao da pripremi da u budućnosti postane njegova naslednica. Jedan od kriterijuma je i taj što, kako su navodili izvori iz Kremlja, ona ne liči samo fizički na svog oca, već i "hladnim i odmerenim karakterom".         

Imenovanje Tihonove dolazi u trenutku kada je Rusija teško pogođena sankcijama sa Zapada i kada je Putin legalizovao takozvani "paralelni uvoz". Njime se zaobilaze  sankcije tako što pojedina roba u Rusiju dolazi preko trećih zemalja i nelicenciranim sredstvima.

Foto: Profimedia

Tihova se godinama bavila ritmičkom gimnastikom 

Dejli mejl navodi da je sindikat, prilikom imenovanja nove kopredsedavajuće, izbegavao da pomene da je ona Putinova ćerka. Inače, zadatak će joj biti da u što kraćem roku uspe da smanji rusko oslanjanje na zapadne proizvode i ekspertizu, čime bi se ublažio uticaj sankcija. Ona je trenutno na funkciji generalne direktorke Nacionalne fondacije za intelektualni razvoj, što je pozicija značajno nižeg ranga od nove.    

- Tihonova, koja je nedavno bila podvrgnuta skupim kozmetičkim tretmanima u Minhenu,  je Putinova mlađa ćerka. Pored toga, bilo je spekulacija da bi ona mogla da bude regrutovana u parlament i da preuzme istaknutu ulogu u glavnoj proputinovskoj političkoj partiji, Jedinstvenoj Rusiji, usred strahovanja da Putinovi zdravstveni problemi znače da on ne može dugoročno da ostane na vlasti - navodi Dejli mejl i dodaje da je u maju otkriveno da je Tihonova redovno putovala u Minhen da bi bila sa svojim novim ljubavnikom Igorom Zelenskim (52), koji je donedavno bio na čelu Državnog baleta Bavarske.

Prethodno je bila udata za najmlađeg ruskog milijardera Kirila Šamalova (40), čiji je otac blizak Putinov prijatelj.

 


Katerina je rođena u vreme kada je njen otac bio špijun KGB u Nemačkoj, a dugo je na funkciji zamenika direktora Instituta za matematička istraživanja složenih sistema na Moskovskom državnom univerzitetu. Ranije, pre nego što je bio poznat njen identitet kao Putinove ćerke, učestvovala je na međunarodnim takmičenjima u "rokenrol" plesu.

Njena starija sestra je dr Marija Voroncova, vodeći istraživač u Nacionalnom medicinskom istraživačkom centru za endokrinologiju Ministarstva zdravlja Rusije. Navodno ima i polusestru Luizu Rozovu (19), ćerku Putinove bivše ljubavnice, čistačice koja je postala multimilionerka, Svetlane Krivonogi (45). Reč je o ženi koja je sada suvlasnica velike ruske banke, kao i jedna od najbogatijih žena u zemlji sa procenjenim finansijskim i imovinskim bogatstvom od 87,6 miliona evra.

Putin nikada nije govorio o identitetu svojih ćerki u javnosti.

- Spekuliše se o sve istaknutijoj budućoj političkoj ulozi Tihonove - možda čak i liderke Jedinstvene Rusije - istakao je Telegram kanal General SVR koji je ranio objavio da Putin pati od ozbiljnih bolesti, uključujući rak, Parkinsonovu bolest i šizoafektivni poremećaj.

Novi savet Tihonove će koordinirati rad na supstituciji uvoza i nastojati da ubrza zamenu sankcionisane uvezene opreme sa ekvivalentima ruske proizvodnje, javio je RBC. Ona će predvoditi digitalne usluge za podršku supstituciji uvoza i formulisati predloge državne politike u toj oblasti. Njen kopredsedavajući je bivši zamenik premijera Aleksandar Šahin, predsednik Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading