Ko je bio ŠINZO ABE: VELIKI PRIJATELJ SRBIJE, NAJMLAĐI premijer JAPANA, PRVI koji je u našu zemlju došao posle 30 godina!

Autor:

Svet

08.07.2022

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Abe je prvi strani političar kog je Vučić odlikovao, bio u dobrim odnosima sa Trampom i Putinom!

Ko je bio ŠINZO ABE: VELIKI PRIJATELJ SRBIJE, NAJMLAĐI premijer JAPANA, PRVI koji je u našu zemlju došao posle 30 godina!

Foto: Tanjug/AP

Šinzo Abe (67) nekadašnji premijer Japana umro je nakon što je jutros na njega izvršen atentat u gradu Naru na jugu Japana gde je držao govor u sklopu kampanje pred parlamentarne izbore u Zemlji izlazećeg sunca. 

Time je Tetsuja Jamagami (41), vojni veteran, okončao život jednog od najvećih prijatelja Srbije, prvog japanskog premijera koji je nakon 30 godina došao u našu zemlju u posetu, kako bi podržao saradnju ove dve zemlje.

Abe je prvi put na mesto premijera došao 2006. godine ali je ubrzo, nakon godinu dana podneo ostavku zbog skandala koji su izazvali članovi njegovog kabineta. Na vlast se vratio 2012. godine i ponovo je izabran 2017.

Rođen je 21. septembra 1954. godine u Nagatu, kao pripadnik treće generacije moćne političke dinastije u Japanu.

Naime, njegov deda Nobusuke Kiši bio je član vlade tokom Drugog svetskog rata i bio je u dobrim odnosima sa američkim predsednikom Dvajtom Ajzenhauerom.

Abe je takođe bio na dobroj relaciji sa Amerikancima, zahvaljujući odličnim odnosima sa Trampom, ali je uspeo da održi i relaciju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Foto: Tanjug/AP

Abe i Putin

Abe je bio najmlađi premijer u japanskoj istoriji i prvi premijer Japana rođen nakon Drugog svetskog rata. Početkom 2019. godine, nadmašio je Šigeru Jošidu i postao drugi po dužini vršenja premijerske dužnosti u posleratnom Japanu i bio je treći po dužini u japanskoj istoriji.

Abe je konzervativac koga su politički komentatori opisali kao desničarskog nacionalistu, koji se zalagao za reviziju člana 9 pacifičkog Ustava, koji se odnosi na Severnu Koreju i omogućio bi Japanu održavanje vojnih snaga na ovoj teritoriji.

Međunarodno je bio poznat zahvaljujući ekonomskoj politici vlade koju je predvodio, nazvanom ABENOMIKA, koja se bavila ublažavanjem monetarne politike, fiskalnim stimulacijama i strukturnim reformama.

POČEO U MINISTARSTVU SPOLJNJIH POSLOVA

Nakon studija u Japanu i SAD, godine 1979. zaposlio se u kompaniji „Kobi stil“. Od 1982. godine je radio u Ministarstvu spoljašnjih poslova Japana, baveći se politikom u sklopu vladajuće Liberalno-demokratske stranke.

Godine 1993. prvi put je izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Japana.

Dana 20. septembra 2006. godine, stranka ga je predložila kao kandidata za novog premijera, pa je 29. septembra 2006. godine zamenio dotadašnjeg premijera Džuničira Koizumija.

Ostavku na mesto premijera je podnio 12. septembra 2007. godine, a nasledio ga je Jasuo Fukuda.

Ponovo je podneo ostavku na mesto premijera 16. septembra 2020. godine, nakon što je 28. avgusta najavio povlačenje sa svih funkcija zbog lošeg zdravstvenog stanja, a nasledio ga je Jošihide Suga.

JEDINI STRANI POLITIČAR KOG JE VUČIĆ ODLIKOVAO

Abe je poznat kao veliki prijatelj Srbije, koji je puno radio na razvoju odnosa Srbije i Japana, zbog čega je i odlikovan od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Bivši japanski premijer je prvi strani političar kog je Vučić odlikovao na Vidovdan ove godine ordenom Republike Srbije na lenti i tada je navedeno da je to zbog očuvanja prijateljskih odnosa i poboljšanja saradnje dve zemlje.

PRVI PREMIJER JAPANA U BEOGRADU

Abe je prvi japanski premijer koji dolazi u Beograd 2018. godine, nakon trideset godina, budući da je 1987. godine bila poslednja poseta, kada je tadašnji premijer Jasuhiro Nakasone došao u SFRJ.

- Japan čvrsto podržava proces dalje integracije EU i želi aktivno da podrži reforme koje sprovode Srbija i druge države Zapadnog Balkana koje žele da postanu članice - rekao je tada Abe na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije u Beogradu.

Njegovu posetu, lider Srbije smatrao je prekretnicom, od ključnog značaja za dalji razvoj i unapređenje odnosa Srbije i Balkana.

- Mi smo upoznali gospodina Abea sa našim odnosom prema Prištini, sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine, a razgovarali smo i o našim odnosima unutar različitih organa i institucija širom sveta - rekao je Vučić tada i istakao kako je od tadašnjeg japanskog premijera dobio podršku za zalaganje za regionalni mir.

ODBIO DA GLASA ZA KOSOVO U UNESKO

Nakon posete Abea Srbiji, Japan je odbio da glasa za članstvo Kosova u Unesko.

Abe i Vučić su se tada saglasili da su odnosi dve zemlje prijateljski, ali da u ekonomiji ima prostora za poboljšanje saradnje, izrazivši očekivanje da će poseta japanske delegacije Srbiji označiti početak snažnog jačanja odnosa u svim sferama.

Foto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

Šinzo Abe sa premijerkom Anom Branbić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading