UMRO ŠINZO ABE!

Autor: Republika

Svet

08.07.2022

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji premijer Japana podlegao je povredama nakon što je rano jutros na jugu zemlje na njega izvršen atentat.

UMRO ŠINZO ABE!

Foto: Tanjug/AP

Nekadašnji premijer Japana Šinzo Abe (67) umro je nakon što je jutros na njega izvršen atentat u gradu Naru na jugu Japana gde je držao govor u sklopu kampanje pred parlamentarne izbore u Zemlji izlazećeg sunca. 

Na njega je pucao Tetsuja Jamagami (41), vojni veteran i čovek koji je na miting očigledno došao s jednim jedinim ciljem budući da je na nekadašnjeg šefa vlade u Tokiju pucao iz oružja koje je sam napravio. Navodno je pištolj bio napravljen od drveta i lepljive trake, a nakon što je ka Abeu ispalio dva metka, Jamagami je uhapšen. 

Njega je savladalo Abeovo obezbeđenje koje je, kako su preneli zapadni mediji, očigledno nekako propustili da pretresu ubicu. 

Prema rečima svedoka, prvi pucanj ka nekadašnjem premijeru je zvucao kao da je ispaljen iz igračke, dok je nakon drugog sve odjeknulo, došlo je do varničenja i podigao se veliki dim. Abe je upucan s leđa i, kako se veruje, metak mu je prošao kroz grudni koš. On je, međutim, kako su preneli pojedini mediji, imao rane i na vratu. 


Šinzo Abe je, inače, oborio rekorde kao premijer Japana sa najdužim stažom, zalažući se za ambiciozne ekonomske reforme i uspostavljajući ključne diplomatske odnose dok je trpeo skandale.

Imao je 52 godine kada je prvi put postao premijer 2006. godine, najmlađa osoba koja je ikada bila na toj poziciji. Na njega se gledalo kao na simbol promene i mladosti, ali je doneo i pedigre političara treće generacije kojeg je od rođenja njegovala elitna, konzervativna porodica. Abeov prvi mandat bio je turbulentan, opterećen skandalima i neslogom, a završen je iznenadnom ostavkom.

Nakon što je prvobitno sugerisao da se povlači iz političkih razloga, on je priznao da boluje od bolesti koja je kasnije dijagnostikovana kao ulcerozni kolitis.

Njegova iznenadna smrt je veliki šok za čitav svet, a posebno za Srbiju sa kojom je negovao posebno veze i tokom čijeg mandata je jedna od najbogatijih zemalja sveta imala niu investicija u našoj državi. 
        

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading