NAPUSTIO FAKULTET DA BI SE POSVETIO BIZNISU: Aleksandar Vang ima 25 godina i novi je najmlađi milijarder na svetu

Autor: Republika

Svet

25.05.2022

20:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je odrastao u senci američkog programa nuklearnog oružja, Aleksandar Vang je napustio MIT sa 19 godina da bi bio suosnivač Scale AI. Sada pomaže kompanijama kao što su vazduhoplovstvo, vojska, GM i Flekport da otključaju potencijal svojih podataka.

NAPUSTIO FAKULTET DA BI SE POSVETIO BIZNISU: Aleksandar Vang ima 25 godina i novi je najmlađi milijarder na svetu

Foto: youtube.com/printscreen

Aleksandar Vang je odrastao u senci Nacionalne laboratorije Los Alamos u Novom Meksiku, tajne lokacije na kojoj su Sjedinjene Države razvile svoju prvu atomsku bombu tokom Drugog svetskog rata.

Njegovi roditelji su bili fizičari koji su radili na projektima naoružanja za vojsku. Sada i on to čini: Vangova šestogodišnja kompanija Scale AI sa sedištem u San Francisku već je potpisala tri ugovora vredna do 110 miliona dolara, zavisno od vladinih potreba, kako bi pomogla američkom vazduhoplovstvu i vojsci da uposle veštačku inteligenciju. Prilično impresivno za 25-godišnjaka.

Scaleova tehnologija analizira satelitske slike mnogo brže od ljudskih analitičara kako bi utvrdila koliku štetu ruske bombe nanose Ukrajini. To je korisno ne samo za vojsku. Više od 300 kompanija, uključujući General Motors i Flekport, koristi Scale, koji je Vang započeo kada je imao 19 godina, da im pomogne da pronađu zlato iz reka sirovih informacija - miliona otpremnih dokumenata, recimo, ili sirovih snimaka iz automobila koji se sami voze.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Forbes (@forbes)

- Svaka industrija se nalazi na ogromnim količinama podataka - kaže Vang, koji se pojavio na Forbsovoj listi ispod 30 godina 2018. „Naš cilj je da im pomognemo da otključaju potencijal podataka i unaprede svoje poslovanje pomoću veštačke inteligencije.“

Prošlogodišnji krug finansiranja od 325 miliona dolara procenio je Scale, koji generiše procenjenih 100 miliona dolara prihoda, na 7,3 milijarde dolara. Procenjuje se da Vangov udeo od 15% vredi milijardu dolara, što ga čini najmlađim milijarderom na svetu koji je sam napravio. (Sledeći najmlađi je Pedro Frančeski, 25-godišnji brazilski suosnivač kompanije za kreditne kartice Brek.)

Kao dete, Vang je bio matematičar koji se takmičio na nacionalnim takmičenjima iz matematike i kodiranja. U 6. razredu se prijavio za svoje prvo nacionalno takmičenje iz matematike sa namerom da obezbedi besplatnu kartu za Dizni svet. Nije pobedio na takmičenju, ali je izborio put u čarobno kraljevstvo.

Do 17. godine radio je puno radno vreme na kodiranju na sajtu Kuora za pitanja i odgovore, gde je upoznao Scale-ovog suosnivača, Lusi Guo. Brzo je skrenuo u MIT da bi proučavao mašinsko učenje i započeo Scale sa Guom leta nakon prve godine, uz investiciju I Combinatora. „Rekao sam svojim roditeljima da će to biti nešto što ću raditi tokom leta“, kaže Vang. "Očigledno, nikad se nisam vratio u školu."

(Republika/Forbs)

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading