RUSI FORMIRAJU NOVE VOJNE JEDINICE: U zapadnom okruku raste napetost - Šojgu preduzeo radikalne mere

Autor:

Svet

20.05.2022

17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U zoni odgovornosti u Zapadnom vojnom okrugu Rusije raste napetost, a mi preduzimamo intezivne mere da se tome suprotstavimo, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, povodom zahteva Švedske i Finske da budu primljene u NATO.

RUSI FORMIRAJU NOVE VOJNE JEDINICE: U zapadnom okruku raste napetost - Šojgu preduzeo radikalne mere

Tanjug/AP

Na kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije Sergej Šojgu je upozorio na to da SAD i NATO povećavaju razmere operativne i borbene pripreme u blizini ruskih granica i ukazao na to da u seriji vojnih vežbi „Zaštitnik Evrope“ učestvuje više od 40.000 vojnika, piše Sputnjik.

Kako bi se odgovorilo na pretnje na ruskim zapadnim granicama, do kraja ove godine u Zapadnom vojnom okrugu će biti formirano 12 novih vojnih jedinica i odreda, rekao je Šojgu.

Ministar je konstatovao da se situacija u zapadnom strateškom pravcu odlikuje povećanjem vojnih pretnji na ruskim granicama, a ogleda se, pre svega, u inteziviranju letova američke strateške avijacije u Evropi za 15 odsto, kao i sistematsko uplovljavanje američkih brodova u Baltičko more.

Šojgu je dodao da su organizacione mere sinhronizovane s isporukom savremenog naoružanja i vojne tehnike ruskim snagama. Ministar je, takođe, rekao da će ruska vojska uskoro dobiti strateške bespilotne letelice, koje će omogućiti da se znatno smanje troškovi u rešavanju obaveštajnih i borbenih zadataka i uštedi novac za municiju i avio-opremu.

Prema njegovim rečima, ruske bespilotne letelice su tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini letele više od 25.000 sati. Njihov zadatak je da prikupljaju obaveštajne podatke i da u uslovima gusto naseljenih gradskih oblasti izvode precizne udare na objekte protivnika, dodao je ministar.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Šojgu je istakao da se više od 1.900 ukrajinskih nacionalista, blokiranih u fabrici „Azovstalj“ u Marijupolju, predalo ruskim snagama.

„Nastavlja se blokada fabrike 'Azovstalj'. S teritorije čeličane evakuisani su civili koje su tamo kao taoce držali ukrajinski nacionalisti. Spaseno je 177 ljudi, među kojima je 85 žena i 47 dece. Svima je ukazana adekvatna medicinska i psihološka pomoć. Nacionalisti blokirani u fabrici su počeli da se predaju. U ovom trenutku položilo je oružje 1.908 ljudi“, rekao je Šojgu.

On je podsetio da je ranije oružje položilo i 1.387 pripadnika ukrajinske morske pešadije.

Ministar je, takođe, istakao da grupacije ruske vojske i snaga LNR i DNR nastavljaju da proširuju kontrolu nad teritorijama Donbasa, a da se oslobađanje LNR bliži kraju.

Prema njegovim rečima, više od 1.377.000 civila evakuisano je u Rusiju iz opasnih područja Donjecke i Luganske Narodne Republike i iz Ukrajine od početka specijane vojne operacije.

Ministar je, takođe, upozorio na to da ukrajinske snage, u pokušaju da uspore rusku vojsku, ne puštaju lokalne žitelje iz gradova i koriste ih kao živi štit.

„Ruske oružane snage čine sve da ne dozvole pogibiju civila. Zbog toga su neprestano otvoreni humanitarni koridori“, naglasio je Šojgu i zahvalio ruskim vjnicima za profesionalizam, hrabrost i herojstvo.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading