OVO JE PUTIN PORUČIO IZ SRCA MOSKVE! Obratio se vojnicima, spomenuo NATO i opravdao rat u Ukrajini! (FOTO, VIDEO)

Autor: Republika

Svet

09.05.2022

07:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Parada povodom Dana pobede nad nacističkom Nemačkom u srcu Moskve danas je u znaku ruske agresije na Ukrajinu.

OVO JE PUTIN PORUČIO IZ SRCA MOSKVE! Obratio se vojnicima, spomenuo NATO i opravdao rat u Ukrajini! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Svet strepi šta je to što će ruski predsednik Vladimir Putin danas reći tokom svog govora posvećenog 77. godišnjici pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, budući da je uprkos ratu u Ukrajini, gde svakodnevno gine na desetine civila, rešio da održi vojnu paradu u srcu Moskve. 

Stručnjaci veruju da je po sredi potez čoveka koji je svestan da na bojištu trpi velike gubitke, te da defileom zapravo namerava da Zapadu uputi najnovije pretnje prikazivanjem nuklearnog oružja kakvo navodno poseduje samo Ruska Federacija. 

- Ovaj rat je rat u kom Rusija ne može da pobedi ni u kom smislu - rekao je bezbednosni analitičar Majkl Klark u analizi koju je objavio BBC.

Inače, na današnjoj paradi će Crvenim trgom u srcu Moskve prodefilovaće 11.000 vojnika zajedno sa više od 130 komada vojne opreme. Ali ono što je svetu privuklo posebnu pažnju jeste činjenica da je čitava ruska prestonica oblepljena plakatima sa zloglasnim slovom "Z" koje je postalo simbol ruskih snaga na ratištu u Ukrajini. Kremlj nije krio da će parada biti u tom tonu koji treba da bude "vid podrške vojnicima koji se bore na tlu bivše republike SSSR. 

Očekuje se i Putinov govor o kom se mnogo spekulisalo prethodnih dana. Postojali su navodi da bi predsednik Rusije mogao da objavi totalni rat Ukrajini.  

11.15 Detaljan Putinov govor  

Ruski predsednik Valdimir Putin je obraćajući se vojnicima koji se bore u Donbasu, poručio da se sada bore za svoje sunarodnike u Donbasu.

- Sada se obraćam Oružanim snagama i ustanicima Donbasa. Borite se za domovinu, za njenu budućnost, za to da niko ne zaboravi lekcije Drugog svetskog rata, za to da u svetu ne bude mesta za dželate i naciste - rekao je Putin i optužio Zapad da uzdiže izdajnike, a precrtava hrabrost onih koji su stradali za pobedu.

Putin je naglasio da se ustanici Donbasa i ruski vojnici bore na svojoj zemlji.

- Danas se ustanici Donbasa zajedno s borcima ruske armije bore na svojoj zemlji. Tamo gde su neprijatelja rušili ratnici Svjatoslava i Vladimira Monomaha, vojnici Rumjanceva i Potemkina, Suvorova i Brusilova. Gde su do smrti stajali heroji Velikog otadžbinskog rata, Nikolaj Vatutin, Sidor Kovpak, Ljudmila Pavličenko - rekao je Putin.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin 

Ruski predsednik je naglasio da se Rusija nikada neće odreći tradicionalnih vrednosti, poštovanja prema svim narodima i kulturama, hiljadugodišnjih vrednosti koje su na Zapadu odlučili da ukinu.

- Takva veštačka degradacija je postala osnova za cinične falsifikacije istorije Drugog svetskog rata, raspirivanja rusofobije, uzdizanja izdajnika, ruganja sećanjima na žrtve, precrtavanja hrabrosti onih koji su izvojevali Pobedu i stradali za nju - poručio je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, zemlja je ponosna na nepokorenu generaciju pobednika, te je njen dug da čuva sećanje na sve one koji su slomili nacizam.

- Devetog maja 1945. godine zauvek je upisano u svetsku istoriju kao trijumf našeg jedinstvenog sovjetskog naroda, njegove kohezije i duhovne snage, neizmernog podviga na frontu i u pozadini. Dan pobede je blizak i dragocen svakome od nas, u Rusiji nema porodice koju nije spalio Veliki otadžbinski rat. Sećanje na to ne tamni - rekao je Putin.

 

 

On je podsetio da na Dan pobede u beskonačnom toku Besmrtnog puka deca, unuci i praunuci heroja Velikog otadžbinskog rata "nose fotografije svojih rođaka, poginulih vojnika koji su zauvek ostali mladi i veterana koji su nas već napustili".

- Ponosni smo na nepokorenu hrabru generaciju pobednika, onih čiji smo mi naslednici. Naš dug je da čuvamo sećanje na one koji su slomili nacizam, koji su nam zaveštali da budemo budni i da učinimo sve da se užas globalnog rata ne ponovi - poručio je Putin.

Kako je naglasio, danas se ruski borci raznih nacionalnosti bore zajedno i štite jedni druge od mina i gelera, kao rođena braća. „U tome je snaga Rusije“. 

10.02 - Parada pobede je završena

 

 

10.01 - Nuklearne snage u srcu Moskve 

Pored tribina prošle su oklopna vozila „Tigar M“ sa borbenim modulom „Arbalet“ i jedinstveni autonomni strateški lansirni raketni sistemi RS-24 „Jars“. Oni čine deo nuklearnih snaga Rusije.

10.00 - Zelenski se obratio Putinu 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se ruskom narodu i Vladimiru Putinu povodom Dana pobede, istakavši da će Ukrajina pobediti u ratu. 

- Borimo se za slobodu naše dece i zato ćemo pobediti. Nikada nećemo zaboraviti šta su naši preci uradili u Drugom svetskom ratu koji je ubio više od 8 miliona Ukrajinaca. Uskoro će biti dva dana pobede u Ukrajini. A neko ih neće imati - rekao je Zelenski i dodao: 

- Tada smo pobedili. Sada ćemo pobediti. I Hreščatik će videti paradu pobede – Pobedu Ukrajine! Srećan Dan pobede nad nacizmom! Slava Ukrajini! - naglasio je Zelenski. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski 

09.57 - Prikazan i S-400

Trgom su prošli i protivvazdušni raketni sistemi S-400, autonomni lansirni raketni sistemi RS-24 „Jars“, borbeni višenamenski robotski sistem „Uran 9“, odredi koji su štitili DNR i LNR na oklopnim transporterima BTR-MDM „Rakuška“, borbena desantna vozila BMD-4M „Sadovnica“... 

 

 

09.55 - Paradirao tenk iz Drugog svetskog rata 

Crvenim trgom među prvima je prošao simbol pobede - legendarni tenk T-34-85.

09.45 - Putin posmatra paradu 

 

09.25 Ruska deca u tenkovima sa slovom "Z"

Internetom su počele da se šire fotografije Rusa koji su se ove godine okupili u Moskvi kako bi posmatrali paradu, a među njima su i deca u improvizovanim tenkovima igračkama. Ono što odmah upada u oči jeste da je i na tenkovima slovo "Z", a da su mališani u vojničkim uniformama. 

09.20 - Minut ćutanja

Održan je minut ćutanja kako bi se odala pošta poginulima u Drugom svetskom ratu.

09.15 - Putin se obratio vojnicima

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Dan pobede veteranima i građanima države. 

- Naši vojnici se bore za naš narod u Donbasu, za bezbednost naše otadžbine - počeo je Putin govor, pa nastavio: 

Videli smo kako se proširuje vojna infrastruktura, kako su počele da rade stotine inostranih savetnika, redovne isporuke najsavremenijeg naoružanja iz zemalja NATO. Opasnost je rasla iz dana u dan. Rusija je pružila otpor agresiji kao upozorenje - to je bila iznuđena, blagovremena i jedina ispravna odluka, odluka suverene, jake i samostalne zemlje - poručio je Putin i dodao kako zemlje NATO nisu htele da čuju Rusiju. 

Pripremale su napad na Krim. Rusija je dala preventivni otpor agresiji - to je bila jedina ispravna odluka - rekao je Putin komentarišući invaziju na Ukrajinu koju je pokrenuo 24. februara. 

- Znamo da je američkim veteranima koji su želeli da dođu na paradu u Moskvu to zapravo zabranjeno. Ali mi poštujemo vaš doprinos, poštujemo sve vojnike, sve one koji su pobedili nacizam i militarizam - istakao je Putin, prenose RIA novosti. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

09.10 - Šojgu na smotri 

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pozdravio je paradnu kolonu vojno-pomorske flote, vazdušno-desantne trupe, raketne snage strateške namene, železničke vojske, vojske za zaštitu od radijacijskog, hemijskog i biološkog napada, vojnike Nacionalne garde, Ministarstva za vanredne situacije i Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije.
Ministar je pozdravio i najmlađe učesnike parade – suvorovce, nahimovce, kadete i junarmejce.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Moskva u znaku slova "Z"

09.05 - Na nebu 77 letelica ali ništa od toga

Prva Parada pobede na Crvenom trgu u Moskvi u čast pobede SSSR nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu održana je 24. juna 1945. godine. Nakon toga, do 1995. godine, održavala se 9. maja na Dan pobede i to samo u jubilarnim godinama – 1965, 1985. i 1990. godine. Nakon raspada Sovjetskog saveza, parade na Dan pobede nisu održane u periodu 1991-1994.

Svečani vojni defilei se, osim u Moskvi, održavaju i u drugim gradovima Rusije. Ove, kao ni prethodne godine, Rusija nije slala posebne pozive stranim liderima na Paradu pobede.
Prema planu Ministarstva odbrane Rusije, na vojnoj Paradi pobede 9. maja 2022. učestvovaće 11 hiljada vojnika, 131 jedinica kopnene vojne tehnike. Bilo je najave da će prelete obaviti 77 aviona i helikoptera ali prema navodima Peskova to se neće dogoditi, zbog kako kaže loših vremenskih uslova. Muzičku pratnju obezbediće kombinovani orkestar Ministarstva odbrane.

08.50 - Hersonska oblast u sastavu Rusije? 

Neposredno pred početak parade u Moskvi Sputnjik je objavio da će ukrajinska Hersonska oblast da se pripoji Rusiji          

- Hersonska oblast će nastojati da se maksimalno integriše u sastav Ruske Federacije, za sada se ne planira održavanje referenduma - izjavio je zamenik predsednika vojno-civilne administracije ovog regiona Kiril Stremousov.

 

    

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Srbin

09.05.2022 07:30

Rusija je već POBEDILA. Kina, Indija, sve arapske zemlje.. Kuba, latinska Amerika , znaju šta treba da rade... da povuku svoje pare sa zapada jer je to DIVLJI ZAPAD . Amerika je nastala na genocidu... i ona nekome nešto popuje

Odgovori 24 4
komandant 1001

09.05.2022 08:42

Našoe delo pravoje mnji pobedili !

Raketa

09.05.2022 09:12

Iz aviona se vidi da Putin i Rusija su gotovi! Skroz izgubili ovom agresijom na Ukrajinu! Gotovi su i tako nastavljaju napade u Ukrajini bez glave, bez nekog cilja. Stiglo kraj Ruske ere pa nek paradiraju sami...

Odgovori 4 15
sasa

09.05.2022 12:07

@Raketa - Rketa Polako ti ces da pradis pre ulaza u sibirske rudnik kao zarobljenik