PADA EVROPSKI MOĆNIK? Čoveku koji godinama vedri i oblači jednom od najmoćnijih zemalja Starog kontinenta odbrojani dani, istraživanja neumoljiva!

Autor: Republika

Svet

06.05.2022

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovije istraživanje koje je objavio Europe Elects otkriva da bi u jednoj moćnoj evropskoj državi moglo da dođe do ozbiljnih promena.

PADA EVROPSKI MOĆNIK? Čoveku koji godinama vedri i oblači jednom od najmoćnijih zemalja Starog kontinenta odbrojani dani, istraživanja neumoljiva!

Foto: Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan suočava se sa veoma teškim danima nakon što mnoga istraživanja pokazuju da njegova popularnost, kao i podrška njegovoj Partiji pravde i razvoja (AKP), vrtoglavo padaju, te da ga zato na narednim izborima najverovatnije ne čeka nimalo sjajan scenario. 

Iako je naredno glasanje za predsednika i parlament Turske zakazano za jun naredne godine, istraživanje koje je nedavno objavljeno na sajtu Europe Elects pokazuje da je nedavno formirani moćni opozicioni savez daleko ispred dugogodišnjeg lidera jedne od najmoćnijih država Starog kontinenta.

A da je tako, nedavno je potvrdio i gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, inače pripadnik opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) kom je popularnost vrtoglavo porasla nakon što je 2019. dospeo na tu funkciju. Njegova tadašnja pobeda smatrana je jednim od najžešćih udaraca Erdoganu otkad je 1994. ušao u svet visoke politike. Upravo tada on je izborio mesto prvog čoveka Istanbula, zbog čega se taj grad oduvek smatrao njegovim glavnim uporištem. 

- Dani predsednika Redžepa Tajipa Erdogana su odbrojani. Imaćemo opšte izbore sledeće godine i on će ih izgubiti, baš kao što je izgubio u Istanbulu. On će izgubiti, a Turska će pobediti - rekao je Imamoglu tokom nedavne posete Sarajevu.

Da je takav scenario moguć, pokazuje i Europe Elects, koji navodi kako je CHP nedavno sklopio kolaciju s Naprednim savezom socijalista i demokrata (S&D), čime je opozicija Erdoganovoj AKP postala moćnija nego ikad. Prema istraživanju, predviđa se da bi, kada su u pitanju predsednički izbori, potencijalni kandidat CHP/S&D Mansur Javaš mogao da osvoji čak 59 odsto glasova. Erdoganu bi i tom slučaju pripalo tek 41% podrške. 

 

Skoro ista je situacija i ukoliko bi CHP/S&D kao kandidata istakle već sada dovoljno popularnog Imamoglua. Njemu se tako daju šanse da bi mogao da dobije 53 odsto glasova, dob bi Erdogan, kada bi sa njim ukrstio koplja, zabeležio tek malo bolji rezultat - 44 odsto. 

 

- Inicijativa opozicije, koju predvodi socijaldemokratska Republikanska narodna partija jeste da se na narednim izborima predstavi kao ujedinjeni blok protiv Erdoganove političke alijanse - poručio je Imamoglu.  

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ekrem Imamoglu 

Inače, Imamoglu je ranije žestoko kritikovao Erdogana da nema više prava da se kandiduje na predsedničkim izborima budući da mu na čelu zemlje teče već drugi mandat, a što je po turskom zakonu bio maksimum. Međutim, nedavno je predsednik parlamenta Mustafa Šentop objasnio je da je pitanje podobnosti predsednika Erdogana da se kandiduje na izborima 2023. zatvoreno za diskusiju jer mu Ustavna komisija dozvoljava da se kandiduje za reizbor.

- Ustavne promene odobrene 2018, koje su promenile turski parlamentarni sistem u predsednički, omogućavaju predsedniku da se ponovo kandiduje - bio je jasan Šentop. 

Šentop je napomenuo da je on bio na čelu Ustavne komisije krajem 2016. i da su o ovom pitanju razgovarali uz učešće opozicionih poslanika, od kojih niko nije izneo ideju da predsednik ne može da se kandiduje za još jedan mandat.

- Oni misle da su pronašli nešto novo, ali mi smo o ovoj situaciji već razgovarali pre pet godina - odgovorio je on na kritike. 

 


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading