VOJNE MINE IZ UKRAJINE STIGLE DO BOSFORA: Panika u Turskoj i Bugarskoj - ovo će zaustaviti morski saobraćaj u Sredozemlju!?

Autor:

Svet

28.03.2022

15:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više morskih mina za koje se veruje da su stigle iz Ukrajine, detektovano je u Crnom moru.

VOJNE MINE IZ UKRAJINE STIGLE DO BOSFORA: Panika u Turskoj i Bugarskoj - ovo će zaustaviti morski saobraćaj u Sredozemlju!?

Foto: Printscreen/Twitter/kyivPost

Nakon objave da je morske mina stigla iz Ukrajine do Bosfora, otkrivena je i druga morksa mina, ovaj put kod Bugarske. Pretpostavlja se da je i ova mina stigla iz Ukrajine, odnosno iz Odese gde se usled delovanja morskih struja otkačila sidrena kontaktna mina i krenula svoj put ka izlazu iz Crnog Mora u Mediteran.

Turska je, kao i prošle nedelje, poslala stručnjake da neutrališu morske mine koje, kako kažu predstavljaju sve veću opasnost za pomorski saobraćaj u Crnom Moru, a posebno pri prolasku kroz moreuze Bosfor i Dardanele, jer bi eksplozija morske mine izazvala obustavu pomorskog saobraćaja.

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u blizini grada Igneada u blizini bugarske granice u Crnom moru otkrivena plutajuća mina.

- Mina je već obezbeđena i započeta je intervencija na njenom neutralisanju - navodi se u saopštenju. Prvu minu pronašla je i neutralisala turska mornarica u subotu nakon što je ribar prijavio da je video minu oko dva kilometra od ulaza u moreuz Bosfor, severno od Istanbula. Turski ministar odbrane je rekao da će Ankara stupiti u kontakt sa ukrajinskim i ruskim vlastima.

Pre više od nedelju dana, Rusija je upozorila da su neke stare mine koje su Ukrajinci postavili u Crnom moru protiv ruskih jedinica, oluja otkinula i da bi mogle da budu odnesene sve do Bosfora i dalje do Mediterana. Turske vlasti su pre nekoliko dana upozorile i preko sistema pomorskog upozorenja NAVTEKS da postoji opasnost da mine isplivaju iz ukrajinskih voda.

Podvodne mine obično moraju biti opremljene sistemima koji ih automatski neutrališu ako se odvoje od sidrišta. Međutim, prema pisanju turskih medija, starije mine i možda nemaju ovu meru bezbednosti što predstavlja problem za pomorski saobraćaj.

S obzirom na način postavljanja, mine mogu biti brodske, sidrene mine, protivpodmorničke sidrene mine i avionske sidrene mine. U ovom slučaju ako je u pitanju bio ovaj tip mina, najverovatnije je polagan sa površinskih brodova.

Nekontaktne mine mogu biti ležeće, koje se polažu na dno ili sidrene. Od ležećih postoje magnetske, koje se aktiviraju usled magnetskog polja broda i magnetno-indukcijske mine koje se aktiviraju elektro-magnetnom indukcijom, akustične koje se pale šumom, hidrodinamične koje deluju na osnovu pada hidrodimaničnog pritiska koji nastaje prilikom kretanja broda. I ove mine se polažu pomoću brodova, aviona i podmornica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading