RAT ĆE TRAJATI GODINAMA: Ukrajinci čvršći nego što je Putin očekivao

Autor:

Svet

06.03.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dominik Rab, zamenik britanskog premijera Borisa Džonsona, izjavio da su se Ukrajinci ispostavili čvršćim nego što je Putin očekivao

RAT ĆE TRAJATI GODINAMA: Ukrajinci čvršći nego što je  Putin očekivao

Foto: Tanug/AP

LONDON - Britanski vicepremijer Dominik Rab izjavio je juče da su se Ukrajinci ispostavili čvršćim nego što je ruski predsednik Vladimir Putin očekivao, zbog čega agresija koju je naredio na susednu zemlju neće biti okončana za nekoliko dana.

- Tu govorimo o mesecima, ako ne i godinama, pa ćemo stoga morati da pokažemo stratešku izdržljivost zato što ovo neće biti gotovo u roku od nekoliko dana - kazao je Rab za Skaj njuz.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dominik Rab

 

Zamenik premijera Borisa Džonsona naveo je da se misija koju imaju Velika Britanija i njeni saveznici ogleda u tome da osiguraju Putinov neuspeh u Ukrajini i dodao da će "za to biti potrebno određeno vreme". Rab je naveo da bi komandanti Putinove vojske u Ukrajini mogli da mu se pridruže u zatvoru zbog ratnih zločina ukoliko se budu povinovali njegovim "nelegalnim naredbama".

- Svi, od (ruskih) komandanata na terenu do ljudi oko Putina u Kremlju, da znaju da će odgovarati zbog onoga što sada čine, bilo da slušaju ili izdaju nelegalne naredbe za izvršenje ratnih zločina - poručio je Rab.

Britanska vojna obaveštajna služba juče je objavila da ruske snage gađaju naseljena područja u Ukrajini, ali da jačina otpora na koji nailaze usporava rusko napredovanje.

- Obim i snaga ukrajinskog otpora nastavlja da iznenađuje Rusiju - navode britanski špijuni.

U izveštaju se navodi da "Rusija odgovara na to gađanjem naseljenih područja na više lokacija, uključujući i Harkov, Černihiv i Marijupolj". Britanski obaveštajci tvrde da je "Rusija i prethodno koristila slične taktike u Čečeniji 1999. i Siriji 2016, kada je vršila gađanje i iz vazduha i sa zemlje".

Zelenski: Rusi spremaju bombardovanje Odese

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da se ruske snage pripremaju da bombarduju grad Odesu na ukrajinskoj obali Crnog mora.

- Rakete protiv Odese? Ovo će biti ratni zločin - rekao je Zelenski u televizijskom obraćanju.

 

Više od milion i po izbeglica iz Ukrajine

Filipo Grandi, visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice, izjavio je juče da je od početka ruske vojne intervencije više od milion i po izbeglica prešlo iz Ukrajine u susedne zemlje. On je naveo da je to "najbrže rastuća izbeglička kriza u Evropi od Drugog svetskog rata". U Poljsku je dosad stiglo 922.000 izbeglica iz Ukrajine, a juče je postavljen novi dnevni rekord pošto su pripadnici granične službe te zemlje propustili 129.000 ljudi. Više od 181.000 izbeglica stiglo je u Rusiju iz Ukrajine, uključujući i više od 162.000 stanovnika samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR), čija je evakuacija počela 18. februara.

Finska i Švedska sve više žele u NATO

U Švedskoj i Finskoj, koje su vojnoneutralne države, od početka ruske invazije na Ukrajinu značajno je porasla podrška ulasku u NATO zbog straha ovih zemalja da bi Rusija mogla da im priredi sličan scenario ako ostanu bez jakog zaleđa. To bi za Putina mogao da bude veći problem pošto se time otvara put kontroli Alijanse u strateški važnom arktičkom pojasu. Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, izjavio je da je ugovoreno proširenje saradnje s Finskom i Švedskom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Srbin

07.03.2022 05:30

A ko je odgovarao za NIS i ostale pogodjene civilne objekte 1999? Prvo vasi da odgovaraju pa onda Rusi.