UKRAJINA NABAVLJA NUKLEARNO ORUŽJE? Lavrov zabrinut za Evropu!

Autor:

Svet

01.03.2022

12:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da postoji realna opasnost da Ukrajina nabavi nuklearno oružje i naveo da Rusija smatra neprihvatljivim da se američko nuklearno oružje nalazi u Evropi.

UKRAJINA NABAVLJA NUKLEARNO ORUŽJE? Lavrov zabrinut za Evropu!

Foto: Tanjug/AP/Printscreen

Sergej Lavrov žestoko udario na Zapad

U video obraćanju na konferenciji o razoružanju u Ženevi Lavrov je naveo da su neke zemlje počele da koriste i svemirski prostor u vojne svrhe i upozorio da je sve veća pretnja od nove trke u naoružavanju i sukoba u svemiru, prenosi TAS S.

Zemlje EU pokušavaju da "pobegnu od iskrenog i direktnog dijaloga" birajući jednostrane nelegitimne sankcije, rekao je Lavrov.

Postoji realna opasnost od nuklearnog naoružavanja Ukrajine, ocenio je i dodao da Rusija ne može da ostane nema na neodgovorne izjave Kijeva.

- Ukrajina i dalje ima sovjetsku tehnologiju i sredstva isporuke takvog naoružanja. Ne možemo da ne odgovorimo na ovu stvarnu opasnost - rekao je Lavrov, a prenosi Rojters.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

Američko nuklearno oružje u Evropi

Lavrov je naglasio da je za Rusiju neprihvatljivo da se američko nuklearno oružje nalazi u Evropi, jer se time krše osnovne odredbe Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

- Nastavlja se pokvarena praksa ‘zajedničkih nuklearnih misija’ uz učešće nenuklearnih zemalja NATO-a. U njihovim okvirima razrađuju se scenariji za upotrebu nuklearnog oružja po Rusiji. Krajnje je vreme da se američko nuklearno oružje vrati kući i u Evropi potpuno demontira infrastruktura povezana sa njim - poručio je Lavrov.

Dodao je da je Rusija spremna na zajednički rad sa SAD na pitanjima strateške stabilnosti i pozvao SAD da strogo ispunjavaju svoje obaveze da ne jačaju bezbednost na račun drugih.

Kako je objasnio, to bi pomoglo da se poboljša vojno-politička situacija u evroatlantskom regionu, stvore preduslovi za napredovanje po nizu pitanja u oblasti kontrole naoružanja, uključujući i mogući rad na novim sporazumima.

Zapad da odustane od vojnih obejekata u sovjetskim zemljama

Lavrov je naveo da Zapad treba da odustane od postavljanja vojnih objekata na teritoriji bivših sovjetskih republika i upozorio da Zapad još nije pokazao spremnost da Rusiji pruži pravno obavezujuće, dugoročne bezbednosne garancije.

Poziva i da se posebno odustane od daljeg širenja NATO-a, uključujući i opoziv "bukureštanske formule" da će Ukrajina i Gruzija postati članice Alijanse.

Ministar je ukazao na potrebu vraćanja vojnih potencijala, uključujući udarne, i infrastrukture NATO-a na stanje iz 1997. godine, kada je potpisan osnivački akt Rusija-NATO.

- Za nas ostvarivanje ovih ciljeva ima fundamentalni značaj - poručio je Lavrov.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

"Režim Vladimira Zelenskog" predstavalja opasnost za susedne zemlje i međunarodnu bezbednost nakon što  su vlasti sa sedištem u Kijevu počele "opasne igre vezane za planove za nabavku sopstvenog nuklearnog oružja", rekao je.

On je ocenio da je tragedija Ukrajine rezultat popuštanja zapadnih pokrovitelja "zločinačkom režimu formiranom u Kijevu" posle neustavnog prevrata u februaru 2014. godine, izvršenog nasuprot garancijama Nemacke, Poljske i Francuske po sporazumu o rešavanju unutrašnje ukrajinske krize.

Naglašava i da Rusija nema kopnene rakete srednjeg i kratkog dometa.

- Želeo bih da istaknem da Rusija nije imala i nema kopnene rakete srednjeg i kratkog dometa. Tvrditi suprotno znači namerno stvarati lažnu sliku, prikrivati postupke onih koji snose stvarnu krivicu za uništenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa - naveo je Lavrov.

Podsetio je da Rusija, u cilju obezbeđivanja predvidljivosti i uzdržanosti u raketnoj oblasti u kontekstu raskidanja Sporazuma o likvidaciji raketa, jednostrano preuzela obavezu da ne raspoređuje prva sisteme koji podležu Sporazumu u onim regionima u kojima postoji slično oružje americke proizvodnje.

- Pozivamo Sjedinjene Americke Države i njihove saveznike da slede naš primer - zaključio je Lavrov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Gvozdeni Stroj

01.03.2022 12:36

Nema veće sreće kod amerikanaca nego da se pravoslavni izpubijaju. Ta zagonetka vatikansko satsnske ideje Živelo pravoslavlje. Živela Srbija. Hurra