PUTINOVI PRIJATELJI NA UDARU BRITANSKIH SANKCIJA: London se nameračio na bogate Ruse, a evo ko su oni (VIDEO)

Autor:

Svet

22.02.2022

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako kriza u Ukrajini nastavlja da eskalira, Ujedinjeno Kraljevstvo je uvelo sankcije Rusiji, ciljajući pet ruskih banaka i tri „veoma bogata“ pojedinca.

PUTINOVI PRIJATELJI NA UDARU BRITANSKIH SANKCIJA: London se nameračio na bogate Ruse, a evo ko su oni (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

U pitanju su Genadij Timčenko i Boris i Igor Rotenberg – tri mega bogataša za koje se navodi da su „veoma bliski Putinovom režimu“.

Boris Džonson je u utorak rekao parlamentu: - Sva imovina koju drže u Velikoj Britaniji biće zamrznuta, dotičnim pojedincima biće zabranjeno da putuju ovamo, a mi ćemo zabraniti svim pojedincima i pravnim licima u Ujedinjenom Kraljevstvu da imaju bilo kakve poslove sa njima.“

Ali kolika je tačno neto vrednost trojice muškaraca i zašto su kažnjeni?

Procenjuje se da braća Igor i Boris Rotenberg vrede 1,2 milijarde dolara (oko 885,6 miliona funti) svaki, prema godišnjoj proceni bogatstva i imovine koju je objavio Forbs 2021.

Braća suvlasnici grupe „StrojGazMontaž” (SGM), najveće građevinske kompanije za gasovode i vodove za snabdevanje električnom energijom u Rusiji.

Genadij Timčenko ima zapanjujuću neto vrednost procenjenu na 22 milijarde dolara (preko 16 milijardi funti).

Timčenko je osnovao i poseduje privatnu investicionu grupu Volga Group, koja je specijalizovana za ulaganja u energetsku, transportnu i infrastrukturnu imovinu.

Zašto su sankcionisani? Ova trojica se smatraju bliskim poverljivim licima predsednika Vladimira Putina – a Džonson je svu trojicu opisao kao „Putinove prijatelje“.

Prema Forbsu, svi su oni već sankcionisani od strane SAD od 2014. i imaju imovinu na Zapadu, uz nadu da će sankcije naterati predsednika Putina da preispita svoje postupke u Ukrajini.

Sankcije se često uvode kako bi se određene zemlje ili pojedince podstakli da promene pravac delovanja u nadi da će ponovo uspostaviti mir i održati red.

Džonson veruje da je Vladimir Putin sklon „invaziji u punoj meri“ na Ukrajinu i optužio je ruskog predsednika da „uspostavlja izgovor za ofanzivu punog razmera“ i „smišlja zaveru za uništenje mirnog suseda“.

U svojoj izjavi parlamentu, premijer je rekao da „moramo da se suočimo sa mogućnošću da nijedna od naših poruka nije poslušana i da je Putin neumoljivo odlučan da ide dalje u potčinjavanju i mučenju Ukrajine.

- Ovo je prva tranša, prvi baraž onoga što smo spremni da uradimo i držimo dalje sankcije u spremnosti da budu raspoređene - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Маја

22.02.2022 18:57

Ако. Шта ће у туђој земљи.