ZAPAD U SVE VEĆEM STRAHU OD PUTINA: Džonson upozorava Rusiju na posledice u slučaju invazije na Ukrajinu

Autor:

Svet

29.01.2022

07:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Boris Džonson će uputiti direktno upozorenje Vladimiru Putinu o posledicama invazije na Ukrajinu.

ZAPAD U SVE VEĆEM STRAHU OD PUTINA: Džonson upozorava Rusiju na posledice u slučaju invazije na Ukrajinu

Foto: Tanjug/AP

Očekuje se da će u telefonskom razgovoru sledeće nedelje premijer zahtevati od Kremlja da odustane od svojih planova koji su situaciju u istočnoj Evropi doveli na korak od rata.

Džonson će upozoriti Putina na ekonomske sankcije bez presedana koje će biti uvedene ako pošalje desetine hiljada vojnika preko granice svom prozapadnom susedu.

Do razvoja događaja došlo je kada je predsednik Putin prebacio hiljade vojnika i raketa zemlja-vazduh u Belorusiju – odakle su mogli da pokrenu napade na Ukrajinu.

Sinoć je portparol Dauning strita rekao da je Džonson "odlučan da ubrza diplomatske napore i pojača odvraćanje kako bi izbegao krvoproliće".

Početkom sledeće nedelje očekuje se najava o slanju dodatnih britanskih vojnih resursa u bivše države istočnog bloka i sovjetske republike. Ali Vlada će prvo ciljati na strateške i finansijske interese Rusije u Velikoj Britaniji nakon žestokih kritika.

Američki diplomatski izvori juče su doveli u pitanje koliko bi sankcije mogle biti efikasne protiv oligarha koji podržavaju Putina s obzirom na procenjenih 70 milijardi funti ruskog "prljavog novca" u Londonu, koji su zvaničnici nazvali "Moskva na Temzi", prenosi Dejli mejl.

Očekuje se da će ministarka spoljnih poslova Liz Trus i ministar odbrane Ben Volas posetiti Moskvu u narednim nedeljama dok Britanija nastavlja da predvodi diplomatske i vojne napore za podršku Ukrajini, nakon što je prošle nedelje obezbedila 2.000 komada protivtenkovskog oružja.

Podsetimo, Rusija je poslala hiljade vojnika i projektila u Belorusiju, dok je NATO obećao da će još trupa krenuti na istok.

Moskva je poslala trupe i opremu pod izgovorom da će održati vojne vežbe sledećeg meseca. Ali, NATO je zabrinut da će ljudi i mašinerija biti dovoljno blizu glavnog grada Ukrajine i da ga mogu napasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading